Hakeri povezani s Kinom krali podatke u najmanje 16 zemalja

Vrijeme:1 min, 52 sec

Hakerska skupina, očito povezana s kineskom državom, odgovorna je za veliku kampanju informatičkog špijuniranja na čijoj su meti bile vladine agencije nekih zemalja za koje je Peking strateški zainteresiran, ističe se u četvrtak u izvješću Googleove podružnice.

“Dijelu žrtava (napadači) su ukrali e-mailove važnih zaposlenika koji rade na slučajevima zanimljivim kineskoj vladi”, dodao je.

Napadači su “agresivno ciljali točno određene podatke kako bi ih izvukli” od žrtava “u najmanje 16 zemalja”, a napad je “pogodio organizacije u javnom i u privatnom sektoru diljem svijeta”.

“Gotovo trećina” žrtava su vladine agencije, misli Mandiant, što potvrđuje pretpostavku da je svrha ovog napada “špijunaža”.

Izbor ciljeva izravno je povezan s “pitanjima najvećeg prioriteta za Kinu, napose s azijsko-pacifičkom regijom, a posebno s Tajvanom”, ističe Googleova podružnica Cloud.

Žrtve su ministarstva vanjskih poslova članova Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), inozemne znanstvene organizacije i trgovinske misije u Tajvanu i u Hong Kongu.

Napad izveden putem zaražene elektroničke pošte uspio je pronaći pukotinu u alatima za filtriranje i za analizu pošte, privitaka i računalnih programa tvrtke Barracuda.

“Još vidimo dokaze zlonamjerne aktivnost” na nekim sustavima, rekla je Barracuda u priopćenju u četvrtak.

Kina redovito upozorava da je i ona žrtva brojnih informatičkih napada.

U rujnu je optužila SAD da ih je izveo “desetke tisuća” protiv njezinih interesa, a u nekima su otkriveni osjetljivi podatci, pa tako i o kineskom znanstvenom sveučilištu.

Objavljivanje Mandiantova izvješća događa se nekoliko dana prije dolaska američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u Kinu, s planom da obnovi dijalog s Pekingom nakon višemjesečne napetosti što je zavladala nakon incidenta s balonom u veljači.

 

tportal.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)