Češki predsjednik: Ruske građane u Europi zbog rata treba nadzirati

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Češki predsjednik Petr Pavel u četvrtak je rekao da obavještajne službe radi sigurnosti trebaju nadzirati Ruse u zapadnim državama jer je riječ o građanima zemlje koja je u ratu s Ukrajinom, prenosi Reuters.

Novi češki predsjednik, bivši general NATO-a, usporedio je tu situaciju sa stanovnicima japanskog podrijetla koji su živjeli u SAD-u tijekom Drugog svjetskog rata. “Sve Ruse koji žive u zapadnim zemljama treba pratiti znatno više nego prije jer su građani nacije koja vodi agresivni rat”, rekao je Pavel za praški ogranak Radija Slobodna Europa koji financira SAD.

„Može mi biti žao tih ljudi, no u isto vrijeme, kad gledamo u prošlost, u vrijeme početka Drugog svjetskog rata, cijela japanska populacija u SAD-u također je bila pod strogim režimom nadzora. To je jednostavno cijena rata“, rekao je češki predsjednik koji je na vlast stupio u ožujku.

Novinari su ga pitali što misli pod „nadzorom“, a Pavel je rekao da govori o „sigurnosnim službama“.

Oko 120 tisuća stanovnika japanskog podrijetla tijekom Drugog svjetskog rata stavljeno je u logore kako bi bili pod nadzorom američkih vlasti. Američki predsjednik George Bush se zbog toga ispričao Japanu 1991. godine.

Pavel je u travnju posjetio Ukrajinu, a u četvrtak je rekao da od skupa NATO-a u srpnju u Vilniusu očekuje jasnu podršku članstvu te zemlje.

“Čvrsto sam uvjeren da će svi čelnici shvatiti kako je prisutnost Ukrajine u NATO-u i Europskoj uniji vjerojatno jedino jamstvo za osiguranje stabilnosti u ovoj regiji, za jačanje i NATO-a i EU-a te odvraćanje ruske agresivne politike“, kazao je.

“Vidim da se brojne zemlje slažu oko dugoročnog plana potpore Ukrajini koji se neće temeljiti na jednokratnim doprinosima, već na pažljivo planiranoj dugoročnoj proceduri”, dodao je.

Češka, članica NATO-a s 10,8 milijuna stanovnika, značajno pomaže Kijevu na humanitarnom i vojnom planu – primila je gotovo pola milijuna izbjeglica iz Ukrajine.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)