Gesta koja je bila ključna za Dalića: Mi krećemo s centra, a Perišić trči prema klupi i viče…

Vrijeme:2 min, 25 sec

Zlatko Dalić u onom ‘širem’ formatu, na press konferenciji koja se sinoć u Rotterdamu otegnula duboko iza ponoći, govorio je o pojedincima i nije se štedio, honorirao sve koji su dali doprinos još jednoj povijesnoj, infarktnoj izvedbi koja je gotovo 20 tisuća Hrvata na stadionu, ali i tisuće koji su slavili kod kuće, bacili u trans.

Istaknuo je ključne trenutke u kojima se lomila teška, rovovska utakmica s Nizozemskom. Bljesak Brune Petkovića, samo sedam minuta nakon što je ušao u igru u drami produžetaka (2:2) i nakon bombe pod gredu Livakoviću za izjednačenje Nizozemske u posljednjim sekundama, bio je prvi prijelomni moment, a gol koji je zabio i kakav mogu zabiti samo rijetki, ostat će u kolektivnoj navijačkoj memoriji. Dalić otkriva da je to bio plan, na treningu je znao da je ovaj put Bruno ‘taj’, pravi. Kao i protiv Brazila u Kataru, kada je dinamovska kombinacija izbacila iz igre favorite za prvaka svijeta.

– Izašao je Šutalo i uveli smo Brunu da napadnemo. Bilo je jasno nakon osam treninga da će to biti pravi Bruno Petković. Nije moglo biti loše, izgledalo je kao da je početak sezone – rekao je Dalić.

No Petković je ušao zato što je Hrvatska primila pogodak u zadnjim sekundama, nakon što je Dalić odlučio zatvoriti utakmicu. Nije ispao nabolje, ali izbornik je brzopotezno reagirao, klupa je bila spremna, a neslomljiva Hrvatska izgledala je u 120. minuti svježije nego kad je utakmica započela.

– Taj gol nas je poremetio, ali tada me oduševila reakcija Ivana Perišića. Mi krećemo s centra, a on dolazi prema klupi i viče: ‘Bit će ovo dobro, vidjet ćete, sad ćemo se smirit i sve će završiti dobro!’

To je bila gesta koja simbolizira snagu hrvatske reprezentacije o kojoj danas opet piše cijeli svijet, analizira se još jedan preokret neumorne Dalićeve vojske.

– Vi znate koliko ja vjerujem, ali ovo… Perišić me dirnuo gestom, iako nismo sumnjali, ne znam koji je već ovo produžetak koji igramo i rješavamo,je  koja utakmica u nizu da pokazujemo ovakvu mentalnu snagu.

Zadnjih deset minuta?

– Da, htjeli smo zatvoriti utakmicu, oni su uveli Van Dijka u napad, a mi smo ubacili trećeg stopera da napade osujetimo, stavili smo i Stanišića. Primili smo ga, ali nismo ništa htjeli čuvati dalje, uveli smo Bruna i to je bilo to – analizirao je Dalić otvoreno ključne detalje preokreta.

A jedan od njih dogodio se prije utakmice. U prvom sastavu od prve minute osvanuo je Luka Ivanušec koji je ispao je iz kombinacija za SP u Kataru, ali opet je tu, Dalić je pogodio da je i on opet ‘pravi’.

– Pametan je dečko i svjestan da je u karijeri doživio pad. Sada mu se sve vraća. Bio je sjajan, funkcionirao je odlično. Cijela momčad dobila je nagradu i veliko priznanje za sve što su napravili, zaslužili su ovo proslaviti, a onda idemo po zlato, konačno da i tu priču zaključimo.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)