Iz stranih medija/Süddeutsche Zeitung: Zašto naftni kartel zatvara slavinu

Vrijeme:3 min, 47 sec

 

Najava kartela Opec plus dolazi nedugo nakon iznenađujućih vijesti iz kraljevine: prvo približavanja koje je pokrenula Kina između dviju suparničkih regionalnih sila Saudijske Arabije i Irana sredinom ožujka – a zatim ulaska Rijada u Šangajsku organizaciju za suradnju (SCO) u svojstvu partnera za dijalog prije nekoliko dana. Skupina koja se percipira kao protuteža NATO-u, a čine je Rusija, Kina, Iran, Indija, Pakistan i četiri zemlje srednje Azije. Rijad bi u budućnosti također mogao biti primljen u punopravno članstvo. Saudijska Arabija tako se vanjskopolitički približava istoku – ističe Dunja Ramadan u komentaru njemačkog dnevnika Süddeutsche Zeitung.

 

Naftni kartel Opec plus, predvođen Saudijskom Arabijom, najavio je iznenađujuće smanjenje proizvodnje nafte.

I opet iznenađujuće vijesti iz Saudijske Arabije: Naftni savez „Opec plus“ najavio je smanjenje svoje proizvodnje. Kraljevina i drugi veliki proizvođači nafte u nedjelju su najavili rezove u ukupnom iznosu do milijun barela dnevno od kraja svibnja do kraja godine. Potez je to koji će dovesti do povećanja cijene u cijelom svijetu. Vijest je došla kao iznenađenje jer je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman prije samo nekoliko tjedana obećao da će proizvodni cilj kartela ostati isti do kraja godine. Sada je saudijsko ministarstvo energetike objasnilo da je posrijedi „dobrovoljno smanjenje“. Ostale članice poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Alžira slijedile su primjer. Najavu Saudijske Arabije također treba shvatiti kao pljusku Washingtonu, jer vlada Joea Bidena smanjenje nafte vidi kao izravnu potporu Rusiji u ukrajinskom ratu. Naime, posljedični porast cijena donosi Rusiji više novca. Rusija nije članica OPEC-a kojim dominira Saudijska Arabija, ali predvodi skupinu zemalja koje koordiniraju svoju proizvodnju s blokom OPEC plus. Rusija je najavila da će smanjenje proizvodnje planirano od ožujka do lipnja ostati na snazi do kraja 2023. godine. Od srpnja će se svijet, dakle, morati zadovoljiti sa znatno manje nafte iz država kartela. Bijela kuća je u nedjelju navečer smanjenje proizvodnje ocijenila nepreporučljivim. Osim neizravne potpore Rusiji, smanjena proizvodnja ima utjecaja i na same SAD. Visoke cijene nafte dovode do visokih cijena benzina, što je dijelom odgovorno za visoku inflaciju u zemlji. Samo smanjenje proizvodnje moglo bi povećati cijene benzina u SAD-u za 26 centi po galonu.

Najava kartela Opec plus dolazi nedugo nakon iznenađujućih vijesti iz kraljevine: prvo približavanja koje je pokrenula Kina između dviju suparničkih regionalnih sila Saudijske Arabije i Irana sredinom ožujka – a zatim ulaska Rijada u Šangajsku organizaciju za suradnju (SCO) u svojstvu partnera za dijalog prije nekoliko dana. Skupina koja se percipira kao protuteža NATO-u, a čine je Rusija, Kina, Iran, Indija, Pakistan i četiri zemlje srednje Azije. Rijad bi u budućnosti također mogao biti primljen u punopravno članstvo. Saudijska Arabija tako se vanjskopolitički približava istoku. Za Kinu je – iako nejasno formuliran – sporazum o pomirenju između Irana i Saudijske Arabije vanjskopolitički uspjeh na Bliskom istoku, regiji u kojoj SAD sve više gubi utjecaj. A pridruživanje SCO-u također je jasan signal Washingtonu da se Saudijska Arabija koncentrira na vlastite gospodarske i sigurnosne interese i da se ne boji zamjeriti Washingtonu.

Peking je sada najveći trgovinski partner Rijada, s bilateralnom trgovinom vrijednom 87,3 milijarde dolara u 2021. Prije samo nekoliko dana, Saudijska Arabija je ojačala svoje energetske veze s Kinom ugovorom vrijednim 3,6 milijardi dolara kojim je Rijad kupio deset posto kineske tvrtke Rongsheng Petrochemical i hoće li u budućnosti opskrbljivati s 480.000 barela sirove nafte dnevno. U planu je i zajednička izgradnja velike integrirane rafinerije i petrokemijskog kompleksa na sjeveroistoku Kine.

Sve to jasno pokazuje da kraljevina želi diverzificirati svoja globalna partnerstva, a ne zauzimati stranu u svijetu u kojem se povećava rivalstvo SAD-a s Kinom i Rusijom. „Tradicionalni monogamni odnos sa SAD-om sada je gotov“, napisao je na Twitteru je saudijski analitičar Ali Shihabi. „I prešli smo na otvoreniji odnos; snažan sa SAD-om, ali jednako snažan s Kinom, Indijom, UK, Francuskom i drugima.“

Dok je prošla godina bila prepuna gospodarskih i političkih izazova za SAD i Europu zbog rata u Ukrajini, Saudijska Arabija profitirala je od visokih cijena energenata. Naftna kompanija Aramco, sada najvrednija kompanija na svijetu, ostvarila je rekordnu dobit za 2022. godinu. Višak iznosi oko 161 milijardu dolara, što je oko 46 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Saudijska Arabija, kao najveći svjetski izvoznik nafte, od toga je profitirala i politički. Gotovo da nema šefa zapadne vlade koji se nije dodvoravao Mohammedu bin Salmanu, saudijskom prjestolonasljedniku i premijeru, u nadi da ne će štedjeti s isporukama nafte. No ta im se nada upravo ponovo izjalovila.

Povezano:

Biden na Bliskom istoku: još jedna “nemoguća misija”?

 

Dunja Ramadan, Süddeutsche Zeitung/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)