Misija EUFOR-a reagirala na najavu dolaska predstavnika vlasti RS u Srebrenicu 2. svibnja

Vrijeme:54 sec

 

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini oglasila se danas povodom nedavnih medijskih izjava o sigurnosnoj situaciji u BiH te pozivanja na djelovanje zbog najave dolaska vlasti iz Republike Srpske u Srebrenicu 2. svibnja.

– U kontekstu nedavnih medijskih izjava, operacija EUFOR-a Althea naglašava da je odgovornost misije da tumači vojne aspekte Daytonskog mirovnog sporazuma, s izvršnim mandatom koji proizilazi iz Vijeća sigurnosti UN-a, priopćeno je iz Misije EUFOR-a u BiH.

EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju. Mandat EUFOR-a Vijeća sigurnosti UN-a uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine i da lokalni akteri postupaju u skladu s ovim temeljnim principima, propisanim i Daytonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Navodi se da je EUFOR-ova Operacija Althea spremna i posvećena ispunjavanju svog mandata na nepristrasan način.

– EUFOR kao dio integriranog pristupa Europske unije ima za cilj stvaranje stabilne, održive, mirne i multietničke Bosne i Hercegovine koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU – navodi se u priopćenju Misije EUFOR-a.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)