Deutsche Welle: Poljsko-ukrajinsko prijateljstvo s malim sjenama

Vrijeme:4 min, 30 sec

 

Poljsko-ukrajinsko prijateljstvo

Do sada je za ukrajinskog predsjednika Zelenskog Poljska bila stanica na proputovanju za Washington, London, Pariz ili Bruxelles.

Danas je u pratnji supruge Olene doputovao u prvi službeni posjet Varšavi od početka napada Rusije na Ukrajinu. „Zelenski će se zahvaliti Poljskoj“, to su naslovi i listova bliskih poljskoj vladi i onih sklonih oporbi.

Zelenski

Jaki simboli

Političar opozicione građanske koalicije Pawel Kawal kaže: ”Posjet će imati simboličku i praktičnu dimenziju”. Za njega je simbolična dimenzija vrlo važna. Ovaj bivši ministar vanjskih poslova dodaje da se u Poljskoj dogodio pravi “humanitarni ustanak” jer su Poljaci od prvog trenutka pokazali izuzetnu spremnost da pomognu. “Možemo stvarno biti ponosni na to, jer je ta pomoć povijesno jedinstvena”.

Zaista su razmjere poljske pomoći Ukrajincima do sada nezabilježene u povijesti zemlje. Prema podacima Instituta za svjetsku privredu iz Kiela, poljska pomoć je do veljače ove godine iznosila 3,6 milijardi eura. Poljska je na petom mjestu po obimu ponoći, a ispred nje su SAD (73,1 milijardi eura), EU (29,9 milijardi eura),Velika Britanija (8,3 milijardi eura) i Njemačka (6,1 milijardi eura). A što se tiče vojne pomoći samo su Amerikanci i Britanci ispred Poljaka koji su izdvojili 2,4 milijarde eura.

Ukrajinci dočekani raširenih ruku

Prema podacima poljske pogranične službe, ukrajinsko-poljsku granicu je u proteklih 13 mjeseci prešlo gotovo 11 milijuna osoba s ukrajinskom putovnicom. U istom razdoblju devet milijuna ih se vratilo u Ukrajinu.Izbjeglice koje su ostale u Poljskoj dobile su istu socijalnu zaštitu i pomoć kao poljski državljani.Smješteni su u poljskim obiteljima ili kod ukrajinskih poznanika koji već žive u Poljskoj. Poljske humanitarne organizacije i civilno društvo su odlično obavili zadatak.

Poljska UKrajinaPolitička podrška Varšave

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je tri tjedna nakon početka rata otputovao u Kijev. Predsjednik Poljske Duda je sa svojim baltičkim kolegama u travnju 2022. posjetio oslobođene ukrajinske gradove, a među njima i Buču, gdje su zabilježeni prvi ruski ratni zločini. Duda je u prvoj godini rata četiri puta posjetio Ukrajinu.

Varšava je poslala svoje tenkove sovjetske proizvodnje T-72 i vršila je pritisak na Njemačku i druge zapadne zemlje da brže isporuče oružje ugroženoj zemlji.

Slično je bilo s odlukom Poljske da pošalje svoje borbene zrakoplove MIG-29. Aerodrom Jasionka kod Rzeszowa postalo je glavno mjesto distribucije vojne pomoći za Ukrajinu.Podrška Ukrajini u Poljskoj ne jenjava, a kritika isporuke oružja stiže samo s krajnje desnice. Ipak, odnosi Varšave i Kijeva nisu bez spornih pitanja.

Ukrajinsko žito ljuti poljske seljake

Zbog ruske blokade ukrajinskih crnomorskih luka ukrajinski kukuruz i pšenica bi se trebali izvoziti preko poljskih baltičkih luka. Jedan dio tih žitarica je dospio na poljsko tržište, što je dovelo do dramatičnog pada cijena. Poljska vlada je reagirala tek kada su bijesni seljaci blokirali prometnice. S predstavnicima poljoprivrednika je postignut sporazum, ali prosvjedi i dalje traju. Poljski premijer Mazowiecki najavio da će sa Zelenskim razgovarati o ovom problemu.

Poljski vicepremijer i ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk u jeku afere oko ukrajinskog žita, koje je dobrim dijelom umjesto u Africi završilo u Poljskoj i na tržištima Europske unije, podnio je danas ostavku.

„Podnio sam ostavku na funkciju ministra poljoprivrede i razvoja sela kada sam vidio da osnovni zahtjev poljskih poljoprivrednika Europska komisija neće ispuniti. Umjesto toga EK je objavila prijedlog da se produži bescarinski uvoz žitarica iz Ukrajine na sljedećih godinu dana, a stupa na snagu u srpnju ove godine”, obrazložio je na konferenciji za novinare Kowalczyk svoju ostavku.

Kowalczyk je prije ostavke obećao da će poljska vlada izdvojiti nešto više od dvije milijarde eura kako bi poljskim ratarima pokrila gubitke zbog destabilizacije tržišta izazvanog ukrajinskim žitaricama. On će ostati na funkciji vicepremijera, a novi ministar poljoprivrede trebao bi postati šef Odbora za poljoprivredu i razvoj sela u Sejmu Robert Telus.

PšenicaUkrajina kao predizborna tema?

Oko milijun Ukrajinaca u međuvremenu žive u Poljskoj, mnogi studiraju ili rade. Još prije rata u Poljskoj je živjelo na stotine tisuća ukrajinskih radnika. U poljskim medijima upozoravaju da bi prisustvo Ukrajinaca u Poljskoj moglo postati tema predizborne kampanje ako se ekonomska situacija pogorša.

U nacionalističkim desničarskim medijima mogu se pročitati naslovi kao što je: “Ovo nije naš rat”. Oporbeni političar Pawel Kowal smatra da je vrijeme za poljsko-ukrajinski sporazum po uzoru na sporazum između Francuske i Njemačke iz 1963 koji je stvorio čvrste strukture suradnje i omogućio razmjenu mladih.

Teška povijest

Iznad odnosa dvije zemlje kao mač visi teška prošlost. Izbijanje rata je potisnulo te teme, ali one nisu zaboravljene. U ožujku 1943. ukrajinski nacionalisti su u regiji Volinj, koja je prije Drugog svjetskog rata pripadala Poljskoj, napali poljske obitelji s ciljem da ih protjeraju i unište, kako bi stvorili uvjete da nakon njemačkog povlačenja to postane dio Ukrajine. Poljski izvori to nazivaju „etničkim čišćenjem“ u kojem je stradalo 100.000 Poljaka.

Poljske akcije odmazde su odnijele 20.000 ukrajinskih života. Nakon Drugog svjetskog rata Sovjetski Savez je na silu prekrojio granice, sukob se nastavio u jugoistočnoj Poljskoj u oblasti Bieszczady. 1947. su sve ukrajinske obitelji protjerane na zapad i sjever Poljske, a njihova sela i crkve uništeni.

Do danas je ukrajinski nacionalistički vođa Stepan Bandera jabuka razdora među susjedima. Za mnoge Ukrajince je on bio borac za slobodu, dok ga mnogi Poljaci doživljavaju kao ratnog zločinca.

Oporbeni političar Pawel Kowal smatra da će Zelenski nešto pokrenuti u vezi s tim pitanjem. Ovaj političar vjeruje da Bandera nije glavni junak za današnje Ukrajince, nego branitelji Mariupolja i Bahmuta.

Jacek Lepiarz,Deutsche Welle,

Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)