Vladimir Trkmić: 2023 – Novi početak sa vjerom u Božju ljubav i providnost

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

Poznati svetac iz povijesti Katoličke crkve sveti Augustin je zapisao: „ Svoju prošlost prepusti Božjem milosrđu, sadašnjost Njegovoj ljubavi, a budućnost Njegovoj providnosti“. Spomenuta  mudra rečenica sv. Augustina je aktualna dandanas. Pogotovo u ovom prijelomnom razdoblju kada smo se oprostili od stare 2022 godine, a započeli Novu 2023 godinu. Čovjek često griješi živeći previše u prošlosti, ili naivno očekujući da će novi dan, Nova godina, sama po sebi donijeti nešto izuzetno novo, bolje, vedrije i sretnije. No, nije tako!

Citat sv. Augustina nas istovremeno doziva k pameti, opominje, i duhovno motivira. Ako imaš duhovne rane, grijehe, poteškoće, probleme, promašaje iz prošlosti, sve to prepusti Božjem milosrđu. Dakako da se tu misli i  poziva također na dobru osobnu ispovijed. Sadašnjost u kojoj živimo je konfuzna, puna raznih frustracija, pesimizma, negativnih vijesti. Prateći pisane ili elektronske medije, društvene mreže, može nam se prividno učiniti kao da ništa na ovom svijetu ne valja, kao da smo obavijeni samo tamom, gustom maglom, zlom svih vrsta. Kao da su „Sinovi tame“ jači od „Sinova svjetlosti“. Ratovi, korupcija, plansko i neplansko rastakanje i razaranje moralnih vrednota, jako antikatoličanstvo na svjetskoj razini, sve to nas može zbunjivati, činiti preplašenim, malodušnim. Porast raznih ovisnosti: alkoholizam, život uz pomoć raznih opijata, ovisnost o kocki, ovisnost o mobitelima, razaraju obiteljsku zajednicu. Što na sve to reći kao razumno biće, te kako se osobno, duhovno i intelektualno pozicionirati?

Onako kako je rekao sv. Augustin: „ Prepusti sadašnjost Njegovoj ljubavi. Svemogući Bog voli ovakav svijet, kakav je. Voli tebe i mene, voli svakog čovjeka, svaku osobu koja je u nekim osobnim mukama i poteškoćama. Ne, nije Bog napustio ovaj svijet, bahato čovječanstvo koje već duže vremena uništava i zagađuje zemlju, vodu i zrak, i bez grižnje savjesti truje svoj okoliš. Izgleda nam kao da je zemlja kao planet ostala bez „Oca i Majke“. Čovjek je pomalo prestao poštivati i voljeti zemlju, vodu, vatru i zrak kao četiri filozofska prapočela svega stvorenoga. To nepoštivanje planeta zemlje mu se vraća s kamatama i bolno konstantno osvećuje. Pomalo ironično i katastrofično! Ali i takvu zemlju, takvog bahatog čovjeka Bog ne odbacuje, očekuje da se okrene, obrati svim srcem i ponašanjem njemu. Da počne poštivati zemlju koja ga hrani, zrak koji udiše, te vodu bez koje nema zdravog i kvalitetnog života. Bog te ljubi! Ti si voljeno biće! Uzvrati na Božju ljubav svojom ljubavlju. Paradoksalno je da se smatramo vrlo dobrim vjernicima, a često su nam naše misli, stavovi i djela u  suprotnosti sa katoličkom doktrinom i moralkom. Bog nas unatoč svemu i dalje ljubi, nas i našu sadašnjost. A što reći o osobnoj budućnosti, budućnosti čitavog čovječanstva?

Budućnost nam često ne bude onakva kakvu smo mi zamislili, planirali, ili kako su je možda programirali veliki „nevidljivi moćnici“ ovog svijeta. Budućnost svih nas ovisi o Božjoj volji, Božjoj providnosti, o tome kako će On providjeti i odrediti tijek događanja. Bog u svojoj providnosti često pomrsi planove bahatima, oholima, a stavi se na stranu onih koji su ponizni i u velikim potrebama i mukama. Zato što god ove tekuće godine budeš planirao sam, ili sa svojom obitelji, reci: „ Neka se to ostvari s Božjom pomoći… Ako ti želiš Gospodine, neka bude po tvojoj volji i providnosti“. I konačno: „Prepusti prošlost Božjem milosrđu, sadašnjost Njegovoj ljubavi, a budućnost Njegovoj providnosti,“

Molitva na početku nove godine

Bože, pred tobom svaka je tama svjetlost,

i tisuću godina za tebe jedan dan.

Tebi je poznat početak, trajanje i svršetak mojega života

i ti sve kroz vrijeme vodiš prema vječnosti.

Mi ne znamo

što će se ove godine dogoditi.

Ali znamo:

onima koji tebe ljube sve će biti za dobro.

Ako te ljubimo

svaki posao će nam biti odmor,

svaka briga veselje,

svako prokletstvo blagoslov,

suze će postati izvori utjehe.

Daj da ovu godinu započnem u tvojoj ljubavi

i nek svi trenuci ove godine

budu vjerni tvojoj ljubavi.

Ljubim te, Oče, ne daj

da me išta odijeli od tvoje ljubavi.

 

Johann Michael Sailer

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)