Iz duhovne oporuke (duhovnog testamenta) pape Benedikta XVI.

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Agencija Vatican news objavila je danas duhovnu oporuku (duhovni testament) pape Benedikta XVI., napisanu 29. kolovoza 2006. Prenosimo u pomno izrađenom i provjerenom prijevodu na hrvatski jezik završni dio te oporuke, koji sadrži iznimno vrijedan i zgusnut sažetak njegovih spoznaja o odnosu teologije i znanosti tijekom šest desetljeća, te o odnosu vjere i filozofije i o samoj Crkvi.

…Ono što sam već rekao o svojim sunarodnjacima, kažem sada svima koji su bili povjereni mojoj službi u Crkvi: Stojte čvrsti u vjeri. Ne dajte se zbuniti! Često se čini kao da znanost – s jedne strane prirodne znanosti, s druge strane povijesno istraživanje (osobito egzegeza Svetoga pisma) – ima nepobitne spoznaje koje su u suprotnosti s katoličkom vjerom. Bio sam odavno suživljen s mijenama u prirodnoj znanosti te sam mogao gledati kako se naoko sigurne postavke protiv vjere tope, kako se pokazuju ne kao znanost, nego kao samo prividno znanosti pripadne filozofske interpretacije – kao što je, naravno, vjera učila u dijalogu s prirodnim znanostima bolje razumijevati granice do kojih seže ono što ispovijeda, a time i ono što je navlastito njezino. Već 60 godina pratim put teologije, a posebice i biblijskih studija, te sam sa smjenama naraštaja gledao kako same sebe obaraju naizgled neoborive teze, one koje su se pokazale samo kao puke hipoteze: liberalni naraštaj (Harnack, Jülicher itd.), egzistencijalistički naraštaj (Bultmann itd.), marksistički naraštaj. Gledao sam i gledam kako je iz klupka hipoteza ponovno izranjala i izranja razumnost vjere. Isus Krist zaista je put, istina i život – a Crkva je, u svim svojim manjkavostima, doista Njegovo Tijelo.

Na kraju ponizno molim: Molite za mene da me Gospodin primi u vječne stanove unatoč svim mojim grijesima i nedostatcima. Moja iskrena molitva za sve one koji su mi povjereni niže se dan za danom.

Benedictus PP XVI.

 

Vatican news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)