Počinje li večeras oružani obračun za sjeverno Kosovo između vlasti i pobunjenih Srba, iza kojih stoji Srbija?

Vrijeme:4 min, 25 sec

 

Napetosti na sjeveru Kosova između kosovskih vlasti i većinski srpskog stanovništva iza kojeg stoji Srbija bliže se kritičnom trenutku. Kosovski dužnosnici danas su najavili da će večeras krenuti uklanjati barikade koje su Srbi postavili na više prometnica. U Beogradu je za večeras u 19 sati sazvana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Lokalni izbori u četirima općinama na sjeveru odgođeni su, a EU i SAD pozivaju na suzdržanost i osuđuju pojedinačne izgrede u kojima su se na meti našlo vozilo KFOR-a i ophodnja EULEX-a.

Srpski prosvjednici na sjeveru Kosova blokiraju već drugi dan glavne prometnice prema dvama graničnim prijelazima sa Srbijom na sjeveru, izvijestila je agencija AP. Nakon što je jučer uhićen bivši pripadnik kosovske policije i srpske kvote, noćas je došlo do razmjene vatre između civila i kosovske policije, koja je došla popuniti upražnjena policijska mjesta nakon što je 600 Srba napustilo u studenomu mjesta u policiji i nekim drugim državnim službama.

Predsjednik kosovske vlade Albin Kurti izjavio je da nakon jučerašnje odluke predsjednice Kosova Vjose Osmani da se za travanj odgode izbori u većinski Srbima nastanjenim osobama na sjeveru Kosova te nakon što je, po njegovu mišljenju, riješeno prijeporno pitanje registarskih tablica, „kriminalne bande na sjeveru Kosova nemaju ni najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju“. Kosovo u suradnji s NATO-om i KFOR-om radi „na žurnom i mirnom rješenju situacije na sjeveru Kosova“, napisao je on na Twitteru.

Sukladno rezoluciji UN-a i daljnjim političkim dogovorima, zadaću čuvanja mira i sigurnosti za sve državljane Kosova preuzela je misija KFOR-a pod vodstvom NATO-a, koja u ovom trenutku broji nešto više od 3000 vojnika iz više zemalja, no kojoj u kraćem roku mogu stići dodatna pojačanja.

„Ne idemo za sukobom, nego za dijalogom i mirom. No dopustite da budem posve određen: Republika Kosovo branit će se – sa silom i odlučnošću“, izjavio je danas Kurti reagirajući na izjavu srbijanskog predsjednika Vučića, koji ponavlja da Srbija ne će ostaviti kosovske Srbe „na cjedilu“ niti ih prepustiti same sebi.

Kosovski ministar policije Xhelal Sveçla objasnio je javnosti da je bivši policajac Dejan Pantić uhićen u subotu ujutro na graničnom prijelazu zbog provale u prostorije središnjega izbornog povjerenstva na sjeveru Kosova i njihova oštećenja.

Predsjednica odnosno predsjednik srbijanske vlade Ana Brnabić (žena koja se smatra muškarcem) poručila je danas da su barikade koje su postavili Srbi poziv međunarodnoj zajednici da počne raditi svoj posao i zaštiti kosovske Srbe od navodne represije.

Šire se i djelomično točne i netočne vijesti. I Beograd i Priština tumače reakcije međunarodnih predstavnika u svoju korist, pa se manipulira i izjavom Kvinte (SAD, V. Britanija, Njemačka, Francuska i Italija). U njezino ime visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je danas na uklanjanje barikada na sjeveru, jer da su nezakonite, napisala je na Twitteru Brnabić. Zatim je kritizirala EU zbog pasivnosti spram onomu što čine prištinske vlasti. „Nisu bili tako glasni kada je kosovska policija s dugim cijevima ušla na sjever, čime je prekršila Bruxelleski sporazum“, napisala je Brnabić. Pobrojila je i druge dosadašnje navodne propuste međunarodne zajednice na štetu Srba na „Kosovu i Metohiji“, kako službena Srbija i dalje naziva republiku koja je samostalnost proglasila prije blizu 15 godina.

„Barikade su poziv na mir i poziv na akciju međunarodne zajednice… Srbija poštuje sve potpisane sporazume: Bruxelleski, Washingtonski, ali i Rezoluciju VS UN-a 1244 i Povelju UN-a.“, poručila je na Twitteru Brnabić. Srbija inače uz pomoć nekih članica Vijeća sigurnosti blokira primanje Kosova u Ujedinjene narode.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je jučer da će Srbija zatražiti od misije KFOR da dopusti Srbiji rasporediti vojsku i policiju na Kosovu, do 1000 naoružanih osoba, koliko navodno predviđa i dopušta Rezolucija 1244 u posebnim okolnostima, ali je odmah dodao kako ne vjeruje da će tom zahtjevu biti udovoljeno. A to bi moglo značiti, smatraju analitičari, da će Srbija izvršiti invaziju na Kosovo ako ondje dođe u većoj mjeri do sukoba između kosovske policije i pripadnika srpskog naroda.

Vučić je za nedjelju navečer sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. RTV Srbija objavila je da se Vučić na to odlučio „poslije prijetnji kosovskog premijera Kurtija da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama svim raspoloživim sredstvima“.

Goran Rakić, predsjednik stranke „Srpska lista“, koja ima potporu Beograda, pozvao je danas KFOR da spriječi upad specijalnih postojbi kosovske policije ROSU na sjever Kosova, tvrdeći da je „njihova nazočnost na ovim prostorima protivna svim važećim sporazumima“. On je u pisanoj izjavi ustvrdio da će Kurti „večeras poslati do zuba naoružane ROSU-ove i ostale postrojbe na sjever da progoni naš narod i provodi Oluju“. Pozvao je KFOR i EULEX da spriječe „kaos koji Kurti pripravlja“.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008., dvije godine nakon što je to učinila i Crna Gora, uz potporu Zapada, a najviše SAD-a. Bilo je to devet godina nakon što je međunarodnim posredovanjem zaustavljen rat između oružanih snaga Srbije i Oslobodilačke vojske Kosova (UCK), nakon što je NATO-ovo zrakoplovstvo sedam tjedana bombardiralo Srbiju te nakon što se srbijanska vojska povukla s teritorija Kosova.

 

Naslovna  slika: Fotografija posuđena od N1 prikazuje pripadnike posebnih postrojbi kosovske policije, zvanih ROSU, raspoređene od jučer u Kosovskoj Mitrovici.

 

Povezani sadržaj:

Srbi na sjeveru Kosova postavljaju barikade, Vučić se večeras obraća srbijanskoj javnosti

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)