Srbi na sjeveru Kosova postavljaju barikade, Vučić se večeras obraća srbijanskoj javnosti

Vrijeme:3 min, 34 sec

 

Srbi koji prebivaju na sjeveru Kosova postavili su danas barikade kako bi spriječili da uhićeni bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić, bude sproveden od graničnog prijelaza Jarinje do Prištine, javili su danas poslije podne srbijanski mediji pozivajući se na portal “Kosovo onlajn”. Još od jučer mediji najavljuju posebno obraćanje srbijanskoj javnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za večeras u 19 sati. Najnovija vijest, oko 16 sati, dopisnika Večernjih novosti glasi: u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu upravo su se oglasile sirene. U prekidu je i internet i mobilna mreža na sjeveru Kosova.

Vučić će, kako se najavljuje, “pokazati papire, dokumente i fotografije te obavijestiti javnost o svemu što se prethodnih dana događalona Kosovu”. No nakon njegovih sastanaka s čelnim ljudima vojske i obrane, unutarnjih poslova i nacionalne sigurnosti zapravo se očekuje hoće li i kada će on donijeti već nagoviještenu odluku da srbijanske vojne i policijske snage krenu u invaziju na sjeverno Kosovo, a  eventualno i na područje još poneke općine na jugu u kojoj Srbi imaju etničku većinu, i osjećaju se “ugroženi”.

Kosovo nema pravo na vlastitu vojsku, ima osim redovne policije samo posebne policijske postrojbe “Rosu”, a sigurnost i mir na Kosovu bi trebale jamčiti snage KFOR-a pod vodstvom NATO-a, uspostavljene sukladno rezoluciji UN-a 1244. Na Kosovu su raspoređeni i službenici Eulexa, kao snage EU-a koje imaju zadaću pomagati domaćim vlastima u području pravosuđa, uprave i unutarnjih poslova. U južnom dijelu Kosova nalazi se velika američka vojna baza Bondsteel, s većim kontingentom vojnika i osoblja.

Srbija već tjednima ima u pripravnosti blizu granice s Kosovom svoje policijske i vojne snage.  Srbijanska vlada ujedno poduzima diplomatske i druge korake kako bi međunarodna zajednica uvjerila neka prisili vladu u Prištini da ostvari ono što je utvrđeno u bruxelleskim sporazumima, u prvom redu da formira posebnu zajednicu općina u kojoj Srbi imaju većinu te jamči sigurnost i sva pripadna prava Srbima. Srbija pritom, iako i bruxelleski sporazum i najnovji “francusko-njemački prijedlog” imaju za cilj “punu normalizaciju odnosa”, ne pokazuje spremnost priznati Kosovo kao samostalnu republiku.

Zbog novonastalih napetosti, neprovođenja postignutih sporazuma i dogovora te zbog opasnosti od  destabilizacije Kosova i kosovsko-srbijanskog oružanog sukoba Prištinu i Beograd posjetit će 12. i 13. prosinca dužnosnik američkog ministarstva vanjskih poslova zadužen za to područje, zamjenik pomoćnika državnog tajnika Gabriel Escobar.

Dejan Pantić napustio je 5. studenoga službu u kosovskoj policiji skupa s oko 600 drugih policajaca Srba, nezadovoljnih nekim potezima kosovske vlasti. Dužnosti su napustili i zastupnici, vijećnici i gradonačelnici Srpske liste, srpske stranke koja uživa potporu velike većina tamošnjih etničkih Srba. Vijest o uhićenju objavio je Petar Petković, direktor posebnog ureda srbijanske vlade za “Kosovo i Metohiju”, kako Srbija službeno imenuje tu svoju bivšu pokrajinu, koja je g. 2008. proglasila državnu samostalnost.

„Riječ je o brutalnoj osveti i zastrašivanju od Albina Kurtija”, predsjednika kosovske vlade, “koji je odlučio sada progoniti srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušavaju pripisati djela s kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao zastrašiti sve Srbe koji ne žele trpjeti njegov teror i kršenje sporazuma. Time im se Kurti želi osvetiti za to što su napustili sve institucije na sjeveru, uključujući i policiju”, izjavio je Petković. Dodao je da je o svemu odmah obavijestio i Miroslava Lajčaka, posebnog izaslanika Europske unije, te da će srbijanska vlada i o tom događaju obavijestiti “sve relevantne međunarodne predstavnike” s odlučnim zahtjevom da se “osveta prema Srbima” odmah zaustavi i da im se “jamči sigurnost”.

„Nakon upada i slanja svojih do zuba naoružanih [policijskih] postrojbi u Kosovsku Mitrovicu, slanja blindiranih vozila Rosua u dečji vrtić u Leposaviću, specijalaca s prstom na obaraču u Veliku Hoču, sada je Kurti počeo uhićivati Srbe nemoćan natjerati ih da mu se pokore i vrate u njegove institucije. Jasno je da Kurti želi nemire, incidente, novu krizu i kaos jer se samo time hrani i tako opstaje na vlasti, ali mu to ne će poći za rukom. Ne će Srbi biti glineni golubovi njegovih suludih poteza, u to neka bude uvjeren.”

 

Povezani sadržaj:

Šiljo: Kosovo pokleknulo, Kurti osramoćen, Borrell ponosan, Vučić slavodobitan, Osmani zahvalna SAD-u – a ništa bitno nije riješeno

Šiljo: Pregovori između Kosova i Srbije propali su, na Kurtija je prebačena krivnja; sukob može početi!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori