U prigodi 23. obljetnice smrti Franje Tuđmana: Dužni smo biti mu zahvalni

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

U vrijeme raspada komunizma i Jugoslavije i velikosrpske agresije na našu Domovinu, koja je počela barikadama na cestama kod Knina 17. kolovoza 1990., Franjo Tuđman osjetio je „bilo svog naroda“. Razrušeni domovi, oskvrnjene crkve, prognanici, ucviljeni, silovanja, pokolji. To je bila naša stvarnost početkom 90-ih. I u toj stvarnost Tuđman je poveo hrvatski narod prema „oslobođenju i slobodi“, neovisnosti i samostalnosti.

Bez ikakvih iluzija o njegovoj nepogrješivosti, moramo biti pošteni i zahvaliti mu za njegov doprinos. On je uložio svoj život u borbu za slobodu hrvatskoga naroda i za povijesnu istinu o hrvatskom narodu. Predvodnik je utemeljenja suvremene hrvatske države. Predvodio je i oslobođenje zemlje i oblikovao temeljne državne institucije. Mnogi su ga osporavali, no, kako vrijeme prolazi, njegovo djelo priznaju sve više ne samo oni koji su ga podupirali, nego i mnogi koji su ga osporavali.

“Prilike u kojima živimo, okolnosti koje nas okružuju, i osobito zadaće što su pred nama ne dopuštaju nam blještavi trijumfalizam, niti velika i olaka obećanja. Ipak, pozivajući na krajnju razboritost i promišljenost, daleko smo od svake zdvojnosti i pesimističkoga malodušja” (Franjo Tuđman na konstituirajućoj sjednici Sabora Republike Hrvatske, 30. svibnja 1990.).

“Imamo svoju Hrvatsku! Naša je i bit će onakva kakvu sami želimo. Nećemo nikome sa strane dopuštati da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude!” (Franjo Tuđman na Trgu bana Jelačića, u siječnju 1992. nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske).

Mnogi će danas pisati zapamćenja ili panegirike o Franji Tuđmanu, uglavnom kako bi uzvisili sebe ili prikrili izdaju njegovih ideala. Mi ćemo samo istaknuti da je uspio slomiti taj ukorijenjeni hrvatski minimalizam i probuditi u hrvatskom narodu nadu, polet i zanos. Ono što su malo pomalo ubijali u nama svi njegovi nasljednici, a što je barem na trenutak oživila hrvatska nogometna reprezentacija svojom uistinu veličanstvenom jučerašnjom pobjedom nad najjačom svjetskom nogometnom velesilom, Brazilom.

 

Povezani sadržaj:

Z. Gavran: „Tuđmanizam je mrtav, politike oblikuju noviji čelnici i naraštaji“ (sve)

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)