EUROPSKA UNIJA/Odnosi Rusije i Turske su razlog za veliku zabrinutost

Vrijeme:59 sec

 

Europska unija je zabrinuta što Turska održava bliske veze s Rusijom unatoč ratu u Ukrajini i strogim sankcijama Zapada protiv Moskve, piše njemačka agencija dpa.

Sve dublje gospodarske veze između Turske i Rusije su “razlog za veliku zabrinutost”, rekao je šef diplomacije Europske unije Josep Borrell u pismu Europskom parlamentu, objavila je njemačka medijska grupa Funke.

Drugi razlog za zabrinutost predstavlja nastavak turske politike da se “ne pridružuje restriktivnim mjerama protiv Rusije”, koje je uvela Unija, stoji u pismu. Borrell je istaknuo da EU i Turska čine carinsku uniju, koja dozvoljava slobodni protok roba, koje mogu biti korištene i u civilne i u vojne svrhe. Važno je da Turska Rusiji ne ponudi bilo kakav način da zaobiđe sankcije, upozorio je Borrell.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan namjerava razgovarati s ruskim i ukrajinskim kolegama u nedjelju kako bi raspravio “jačanje” sporazuma Ujedinjenih naroda o crnomorskom koridoru za žito. Do telefonskih poziva s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dolazi usred dugotrajnih problema vezanih za srpanjski sporazum, u kojemu su posredovali UN i Turska.

Sporazum, nedavno produljen do sredine ožujka, dozvoljava izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorski koridor.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)