Uzurpator otkrio na kojim temama namjerava nastaviti parazitirati: Gotovo sve se svodi na ukidanje konstitutivnosti

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Izborni program Željka Komšić simbolizira karikaturalnost ove političke pojave. Ekonomija u natruhama, tek kao riječ i to u fusnoti, a sve se svodi na eliminaciju konstitutivnih naroda i uspostavu građanske države. Najavio je i na kojim temama kani parazitirati.

Da trostrukog uzurpatora Željka Komšića ekonomija ne zanima – to odavno znamo. Još iz njegovog perioda u zastupničkim klupama, između dva predsjednička mandata, kada je bio bezobrazno neaktivan, najneaktivniji od svih kolega, piše u redakcijskom osvrtu portal Dnevnik.ba.

Dokazano je pak i da zna procijeniti gdje dio pučanstva najviše svrbi pa ih se ondje trudi i redovito počešati.

Sjajna je ilustracija čitava njegovog političkog opusa upravo objavljeni Izborni program.

Uvod, odnosno sažetak posve je posvećen iskazivanju težnje da se uspostavi građanska država. Piše kako su temelji BiH Narodnosolobodilački pokret i Armija RBiH, kako ideja građanske države “nije ničije stranačko vlasništvo nego kolektivno dobro, političko i historijsko naslijeđe prvomartovske Republike Bosne i Hercegovine”, kako “nitko neće biti manje Bošnjak, Hrvat, Srbin, Jevrej ili Rom ako odbacimo prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda”…

Vrhunac je vjerojatno kako “službeni Zagreb i Beograd pokušavaju preoteti putem potpune kontrole domova naroda i onemogućiti ekonomski suverenitet države Bosne i Hercegovine”. Dakako, kao i svih ovih godina, izostalo je objašnjenje kako to kane učiniti.

Program je podijeljen na podnaslove pa se tako govori općenito o vanjskoj politici, pristupanju NATO-u i Europskoj uniji, uz opetovano iskazivanje kako je preduvjet tomu transformacija BiH u građansku državu.

Zatim se obrušio na susjede i nekoliko stranica posvetio sporovima sa Srbijom i Hrvatskom koje, veli, ugrožavaju teritorijalni integritet BiH. Trgovska gora, Buško jezero, Kostajnica neke su od tema kojima se bavi i na kojima namjerava nastaviti parazitirati na bh. političkoj sceni.

Posljednji naslov je, vjerovali ili ne, “Ekonomski suverenitet”. No, ne brinite, nećemo vas šokirati niti ugodno iznenaditi, nema nikakvog konkretnog ekonomskog plana. Najdublje je Komšić otišao rečenicom “Dosta je bilo etnoekonomije! Nosimo ideju ekonomski progresivnog i socijalno pravednog građanskog društva”.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)