Cijene plina u Europi mogle bi u rujnu narasti na 4000 dolara za tisuću kubičnih metara

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Cijene plina u Europi mogle bi doseći 4000 dolara za 1000 kubičnih metara već u prvoj polovici rujna, rekli su stručnjaci za ruske novine Izvestia. Dana 22. kolovoza cijena plina prešla je 3000 dolara u Europskoj uniji jer je ruski plinski div Gazprom 19. kolovoza objavio da će dotok plina kroz plinovod Sjeverni tok biti obustavljen između 31. kolovoza i 2. rujna zbog održavanja posljednjeg preostalog plinskog kompresora.

“Pad zaliha ruskog plina i velika potražnja glavni su razlozi rasta cijena plina u Europi. S obzirom na to da dolazi sezona grijanja, a europska podzemna skladišta nisu dovoljno popunjena, može se očekivati ​​daljnji rast cijena. U takvim uvjetima, mogli bi dosegnuti granicu od 4000 dolara u prvim tjednima rujna,” istaknuo je direktor vanjskih odnosa tvrtke BitRivera Andrej Loboda.

Cijene plina u Europi nastavljaju rasti zbog izvješća o riziku od potpune obustave Sjevernog toka 1, objasnio je voditelj analitičkog istraživanja investicijske tvrtke Iva Partners Dmitrij Aleksandrov. Europa nema alternativu ruskom plinu iz plinovoda, naglasila je vodeća analitičarka Freedom Finance Globala Natalija Milčakova. Konkretno, Njemačka nije uspjela potpisati ugovor s Katarom o isporuci LNG-a jer je zahtjev Dohe za 20-godišnjim ugovorom za Berlin bio neprihvatljiv. Što se tiče Sjedinjenih Država, one su sposobne osigurati samo vrlo male količine LNG-a Europi, uglavnom Španjolskoj i Portugalu koji ne primaju ruski plin iz plinovoda, dodala je stručnjakinja. Prema Milčakovoj, jedina moguća opcija za normalne cijene plina u EU je pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2. To je ono zbog čega bi europske cijene plina dramatično pale, tvrdi analitičarka.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)