UNUTARNJI DOGOVOR NEMOGUĆE POSTIĆI: Čović i Dodik protive se unitarizaciji BiH

Vrijeme:3 min, 8 sec

 

Sasvim je izvjesno kako unutarnjeg dogovora oko promjene izbornog zakona u BiH neće biti ništa, a predizborna kampanja i retorika u BiH uoči izbora, koji se trebaju održati 2. listopada ove godine, bit će stoga i sve jača i oštrija.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović gostujući za UNA TV ističe pak kako nema alternative unutarnjem dogovoru, ali očito kako i on nije više optimist da će domaći političari postići dogovor oko izbornog zakona. Govoreći pak o planovima za predstojeću izbornu kampanju poručio je kako ga mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH ne privlači.

Glede izbornog zakona, Čović je, kako je objavljeno na službenoj stranici HDZ-a BiH, rekao  od Christiana Schmidta očekuje da završi započet posao kod izmjena Izbornog zakona.

“Bošnjaci su tri puta do sada birali dva člana Predsjedništva”, rekao je dr. Čović. Poručio je i da unutarnji dogovor nema alternativu i objasnio zašto smatra da OHR mora otići iz Sarajeva. Čović se osvrnuo na rad ministrice vanjskih poslova, ali i na funkcioniranje 11 vlada i 11 parlamenata u Federaciji Bosne i Hercegovine. Komentirajući politiku SDA i kandidata za člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, dr. Čović je rekao: Izetbegoviću je ovo zadnja šansa da ispuni planove koji su u obitelji zacrtani prije 20-30 godina.

S druge strane predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji uskoro kani posjetiti Moskvu,  znatno je oštriji u ocjenama aktualne političke situacije i porukama koje dolaze iz SDA, te  optužbe na račun njega i Čovića, kao i Hrvatske i Srbije.

Dodik je tako najavio da će tijekom posjete Moskvi u rujnu prenijeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako su se “zapadnjaci raspojasali u BiH”, da misle da je to njihovo bunjište i da tu mogu da čeprkaju i rade što hoće. Komentirajući dokument SDA u kojem pozivaju SAD, Britance i EU da interveniraju u BiH, istaknuo da Muslimani pokušavaju iskoristiti priču o Ukrajini da bi realizirali ciljeve vezane za BiH koje su utvrdili još 2018. godine, a to je da u BiH nema entiteta.

-Njihovi saveznici sve ovo vrijeme su bili upravo oni koje oni pozivaju. Međutim, formalno-pravno, garant Daytonskog sporazuma je i Rusija. Nju ne pozivaju. Nema tu ni Kine koja je članica Vijeća sigurnosti. Svoj napad su usmjerili isključivo na Srbiju i Hrvatsku”, rekao je Dodik za “Sputnjik”. Prema njegovim riječima, Muslimani hoće ekskluzivno BiH za sebe, prenosi Srna.

-Na sceni je izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način. Za to su im logistika bili Amerikanci, a najviše Britanci dok je EU bila izvršitelj radova”, dodao je Dodik.  Kazao je da je na dnevnom redu tijekom nadolazeće posjete Rusiji puno pitanja koja su započeta u njegovom prethodnom razgovoru s ruskim predsjednikom Putinom. Ekonomska suradnja?

“Sad bismo htjeli da sagledamo sav kontekst naših odnosa. Računamo na suradnju i podršku i same Rusije. Jednako smo spremni da sa stanovišta svog kapaciteta podržimo sva nastojanja da Rusija osigura stabilno i sigurno okruženje i smatramo da je to potpuno legitimno. U tom kontekstu razgovarat ćemo i o ekonomskoj suradnji”, naveo je Dodik. On je ukazao na opstrukcije na nivou BiH u vezi s određenim razvojnim projektima poput plina, u čemu im asistiraju stranci, neizabrani navodni visoki predstavnik.

“U tom pogledu želim da upoznam svakog svog sugovornika, pa ću s tim upoznati naravno i predsjednika Putina vezano za tu praksu. U okolnostima u kojima se događa problem s Ukrajinom zapadnjaci su se do te mjere raspojasali ovdje da više ne drže ni do međunarodnog prava, ni do bilo čega drugog. Isključili su Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je ovo njihovo bunjište i da ovdje mogu da čeprkaju i da rade što hoće”, rekao je Dodik.

M.L./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)