Vladimir Trkmić: Innsbruck multikulturalna biskupija, čak 65 svećenika su stranci

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

 

Čini mi se da mi Hrvati – katolici nismo svjesni u što se Europa preobražava, te kako dobiva novo populacijsko i multikulturalno lice. U Hrvatskoj možemo još uvijek sa zadovoljstvom i ponosom reći da je veliki dio svećenika – župnika u našim biskupijama, naše gore list. U mnogim zemljama i katoličkim biskupijama Zapadne Europe šaroliko je pučanstvo, sastavljeno od ljudi i naroda sa svih strana svijeta. A isto tako je šaroliki sastav vjernika u župama i na nedjeljnim slavljima Euharistije. Prava univerzalna Katolička crkva u biskupiji, ili u nekoj maloj župi. U nekim hrvatskim biskupijama zbog nedostatka domaćih klerika već su negdje desetljećima župnici stranci.

Dakako da je to moguće i realno jer pastoralne potrebe biskupije iziskuju popunjenost župa župnicima. Svećenici iz dalekih zemalja već desetljećima dolaze u Europu gdje uče domicilni jezik, uključuju se u život biskupije i župa. Svaki stranac – svećenik nakon provedene osnovne prilagodbe može biskupovim dekretom biti inkardiniran u biskupiju. Sigurno je da nije lako naučiti njemački, ili neki drugi jezik i prihvatiti onako od prve običaje vjernika određene župe. Zato je važna obostrana prilagodba, klerika i vjernika, jednih na druge. Vjerojatno nije lako ni biskupu voditi biskupiju sa šarolikim pučanstvom biskupije i šarolikim klerom koji mu je na raspolaganju. Zato je važna kvalitetna duhovno tjelesna integracija svećenika kao osnova za solidno pastoralno djelovanje. Biskup biskupije Innsbruck Hermann Glettler bio je župnik u multikulturalnoj gradskoj četvrti Graz-Gries, te je tamo osjetio i naučio što znači živjeti i djelovati kao župnik u šarolikoj sredini. Kao vrhunski intelektualac napisao je lijepu molitvu koja se može moliti u korona krizi.

Biskup Hermann Glettler

Dana 27. rujna 2017. papa Franjo imenovao je Hermanna Glettlera biskupom biskupije Innsbruck. Dana 2. prosinca 2017. zaređen je za biskupa u Olimpijskoj dvorani u Innsbrucku. Hermann Glettler rođen je 8. siječnja 1965. u trgovištu Ubelbachu u Štajerskoj. Završio je biskupijsko sjemenište i gimnaziju u Grazu, te studirao teologiju i povijest umjetnosti u Grazu, Tübingenu i Münchenu. Dana 23. lipnja 1991. zaređen je za svećenika biskupije Graz-Seckau. Kao župnik u multikulturalnoj četvrti Graz-Gries posebno se zalagao za pomoć socijalno ugroženima i izbjeglicama. Član je Povjerenstva za međureligijski dijalog i Povjerenstva za umjetnost Biskupije. Uz likovno obrazovanje djeluje i kao samostalni umjetnik.

 U biskupiji Innsbruck živi i pastoralno djeluje 65 svećenika iz cijeloga svijeta.

Kako prenosi austrijska katolička novinska agencija Kathpress generalni vikar biskupije Innsbruck Nuemberger dao je intervju za “Kronenzeitung”:

Intervju nosi naslov: „ Da bi integracija stranih svećenika u lokalne župe bila uspješna, potrebna je otvorenost s obje strane“

U biskupiji Innsbruck Pastoralno djeluje 65 svećenika iz cijeloga svijeta. „Kao biskupija, nadamo se da će naši ljudi, iz naše zemlje u budućnosti biti zainteresirani prihvaćati poziv u službu svećenika, ali da ćemo se i dalje moći obogaćivati duhovnom pomoći sveopće Crkve“, rekao je Buemberger. Generalnom  vikaru je važno imati na umu određenu ravnotežu: “Ako vodstvo župa i slavlje sakramenata tijekom vremena uglavnom obavljaju svećenici iz drugih zemalja, to nam mora dati povoda za razmišljanje. “Crkva je šarena. Nekada su svećenici uglavnom dolazili iz Europe, danas dolaze sa svih strana svijeta, rekao je generalni vikar. No, neka mjesta i župe još uvijek ostaju iznenađeni kada više nemaju domaćeg svećenika. Također ga je “čudilo” nekoliko mjesta i područja “što također postoje odbacivanje i rezerve prema svećenicima s različitim bojama kože i različitim jezičnim artikulacijama”. Općenito, naravno, vrijedi sljedeće: “Svećenik koji pristupa ljudima i zrači radošću, osvojit će srca Tirolaca.” Učiti jedni od drugih obogaćuje. „Zahvalan sam za mnoge svećenike iz sveopće Crkve koji se uključuju u drugu kulturu, novi jezik, drugačiju hranu, drugačiji pastoral“, rekao je generalni vikar. Istodobno mi je također drago “da se toliki kršćani povezuju sa svećenicima iz sveopće Crkve, želeći ih upoznati, strpljivo im tumačeći tirolske običaje, učeći ih jeziku i ispravljajući propovijedi. Tu se razvijaju prijateljstva a crkva raste.” Potrebno je i preispitivanje slike svećenika, “od brižne hijerarhije do one koju podržavaju mnogi”, naglasio je generalni vikar: “To u mnogim župama jako dobro funkcionira. Za to vam kažem hvala.”

Innsbruck, 21.08.2022 (KAP)

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)