Zovko: Bez poštovanja zakona neće biti ni financijskih izdvajanja EU

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Potpredsjednica Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP) u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a Željana Zovko kazala je danas da je EPP najveća politička grupacija u Europi koja razumije kompleksnost situacije u Bosni i Hercegovini.

Izaslanstvo Kluba zastupnika Europske narodne stranke (EPP) u Europskom parlamentu boravilo je u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje su se susreli s političkim predstavnicima, predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

Kako su naveli, u BiH su došli kako bi saslušali i doprinijeli trenutnim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, razgovarali o perspektivi BiH u Europskoj uniji te ukazali na pogrešnost odluka koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

-EPP razumije koliko je potrebno hitno riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona, a trenutak u kojem su odabrali posjetiti BiH nikada nije bio bolji. Imamo najvišu posjetu na najvišoj razini. Došli smo da pružimo podršku našim strankama partnerima u zemlji da nađu rješenje – pojasnila je Zovko.

Naglasila je da je kompromis ključ da bi BiH dobila kandidatski status za punopravno članstvo u Europskoj uniji i uopće napredovala u tom smislu.

Na pitanje novinara je li međunarodna zajednicu suviše blaga budući da Republika Srpska nastavlja raditi protivustavne stvari, a Narodna skupština Republike Srpske jučer je donijela nacrt zakona o entitetskom viskom sudskom i tužiteljskom vijeću kojim se žele oduzeti nadležnosti državnog VSTV-a, Zovko je kazala da ukoliko nema poštovanja zakona neće biti ni financijskih izdvajanja za zemlje iz proračuna EU.

-Sve što EU može učiniti je da BiH onemogući dalje financiranje i napredak ka EU. BiH je jedna obitelj i sve se stvari moraju razmatrati unutar obitelji, a ne tražiti pomoć izvana – podvukla je Zovko.

Posjeta je organizirana u ključnom trenutku osam mjeseci prije općih izbora i u trenutku kada su vlasti Republike Srpske donijele odluku da se povuku iz državnih institucija, a sve to predstavlja izazov za integritet zemlje.

Uz Zovko u posjeti BiH boravili su predsjedavajući EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a odgovorna za vanjske poslove Rasa Juknevičienė, glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a za proširenje i južno susjedstvo Andrey Kovatchev, predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove David McAllister te stalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paul Rangel.

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori