TELEFONSKI RAZGOVOR: Čović i Borrell suglasni: Postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za stabilne odnose sva tri konstitutivna naroda

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održao je telefonski razgovor s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije, Josepom Borrellom.

Dužnosnici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH u svjetlu održanog zadnjeg kruga pregovaračkog procesa vezano za ograničene izmjene Ustava i izmjene Izbornog zakona.

Predsjednik Čović je istaknuo kako su hrvatski predstavnici bili konstruktivni u pregovorima, nudeći više desetina modela i prijedloga koji u potpunosti implementiraju odluke ELJSP-a i Ustavnog suda BiH. Upozorio je, kako pojedni predstavnici bošnjačkog naroda nastupaju bez iskrene želje za postizanjem dogovora, podržavajući izravno narušavanje ustavom definiranih prava konstitutivnih naroda.

Predsjednik Čović se zahvalio na potpori međunarodnih partnera, koji su u svim prethodnim razgovorima ponovno iskazali predanost Bosni i Hercegovini na njezinom putu izgradnje stabilnosti i na europskom putu, koji je budućnost BiH.

Istaknuo je kako je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti, ključno za Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

Sugovornici su se složili da je postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za stabilne odnose sva tri konstitutivna naroda.

Nužno je žurno nastaviti otvoreni dijalog pri iznalaženju rješenja o ustavnoj i izbornoj reformi u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima kojim će politički partneri dokazati opredijeljenost za mirnu, cjelovitu, naprednu i europsku BiH, zaključili su sugovornici.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori