Featured Video Play Icon

KARAMATIĆ: Možemo oživjeti Herceg Bosnu, evo i kako

Vrijeme:2 min, 41 sec

Predsjednik HSS-a i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić u Podcastu Bura je rekao kako ne vjeruje kako da će doći do promjena Izbornoga zakona BiH i kako je hrvatske političke stranke “turski zulum” utjerao u HNS.

U razgovoru s urednikom i voditeljem Podcasta Bura Juricom Gudeljem Karamatić je rekao kako su Hrvati organizirali HNS zbog svakodnevnog preglasavanja Hrvata, nametanja tzv. građanske države po uzoru na Slobodana Miloševića.

“HNS će postojati sve dok se ne riješi pitanje izmjena Izbornog zakona. Nakon toga će se tek poći razgovarati o drugim temama, odnosno o onim stvarima za koje nam nisu krivi Bošnjaci ni nitko drugi”.

Govorio je o tomu zbog čega je bilo kakav model promjena Izbornoga zakona neprihvatljiv bošnjačkoj politici.

“Bošnjačka politika je stvorila takvu atmosferu da sad ne mogu svome biračkom tijelu nikako objasniti zbog čega su pristali na promjene. Mislim da se sada neće uspjeti ništa napraviti. Mi unutar HNS-a sada neke stvari moramo odlučiti i krenuti u nekom pravcu”.

Rekao je kako ni u bošnjačkoj javnosti više nitko ne negira da je Komšić izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva te da su Hrvati “u okruženju” u političkom smislu i nemaju više gdje ustuknuti.

“Sukladno međunarodnom pravu, ako je jedna strana grubo prevarena ili oštećena, jedan narod ima pravo tražiti povratak na početne postavke. Te postavke u našem slučaju su Herceg Bosna. Hrvatska može podnijeti takvu apelaciju”, rekao je Karamatić i dodao kako prvi korak u tom smjeru treba biti odluka Hrvatskog sabora o pokretanju takve apelacije.

Pojasnio je kako ima problem s tim da se samo bošnjački ratni entitet RBiH smatra legitimnim, a RS i HRHB nelegitimnim. Govorio je i tomu zbog čega je Zapad eksperimentirao s pokušajem izgradnje “bosanskohercegovačke nacije” i kakva je u tom eksperimentu uloga bošnjačke nacije.

Istaknuo je kako pregovori o reformi Izbornog zakona još uvijek traju samo zbog tog što se Amerikancima nitko još ne usudi reći kako od te reforme doslovno nema ništa.

“Sve ovo sad što se radi je s ciljem da se ‘umile’ američkoj administraciji. Šansa je propuštena, u izbornoj smo godini. Sve ovo o čemu se govori Izetbegović je potpisao u Mostarskom sporazumu. Sad je ovo traženje tople vode – zašto ga ne provesti”.

Naglasio je kako Hrvati ne trebaju strahovati jer nitko nikad nije uspio poraziti narod. Objasnio je kakve sve mehanizme Hrvati imaju na raspolaganju da se zaštite od političkog nasilja.

Govorio je o predstojećem zasjedanju HNS-a i iznio svoje viđenje toga što HNS treba odlučiti. Kao najveći grijeh hrvatskog naroda u BiH je istaknuo izbor dužnosnika koji “sustavno ne rade svoj posao”.

“Već u ovoj godini možemo napraviti savez hrvatskih općina i gradova u BiH, potom savez županija. Nekad davno tako je i nastala Herceg Bosna. Dakle, imamo mi što raditi ako nam se radi. U političkom smislu, danas Hrvati mogu doslovno zaustaviti život u BiH. Neka nam nametnuti i Komšića i novu platformašku Vladu FBiH, mi možemo sve zablokirati. Nema pak razloga čekati nova preglasavanja”.

Izbori će se, rekao je, u svakom slučaju održati, bez obzira na to jesu li ili nisu zakoniti. Potvrdio je kako će HSS zasigurno poštovati svaku odluku HNS-a pa i eventualni neizlazak na izbore.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori