Matica Hrvatska u apelu liderima svijeta: Ne dozvolite da Hrvati budu dovedeni na rub nestanka u BiH

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

 

Dramatični apel Matice hrvatske upućen na adrese svjetskih lidera – u njemu se ističe potreba poštivanja prava bh. Hrvata

Zaustavite procese koji prijete da Hrvati izgube svoju konstitutivnost i budu dovedeni na rub opstanka te utječite na to da hrvatski narod može birati svoje legitimne predstavnike – poruka je iz dramatičnoga apela koji je Matica hrvatska uputila svjetskim liderima, tražeći od njih da svojim djelovanjem osiguraju funkcioniranje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH kojim se jamči ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda.

Apel koji potpisuje Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, upućen je Joeu Bidenu, predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Emmanuelu Macronu, predsjedniku Francuske Republike koja predsjeda Europskom unijom, Olafu Scholzu, kancelaru Savezne Republike Njemačke, Svetom Ocu papi Franji te Antóniju Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, a u njemu se ističe važnost prepoznavanja i reagiranja na problem s kojim se danas suočavaju Hrvati u BiH.

– Poštovani lideri svijeta, obraćamo se vama, vodećim osobama demokratskoga svijeta, koji svojim odlukama i djelovanjem možete utjecati na sudbinu Europe i čitavog čovječanstva. U ovom trenu presudnom za mir na istoku Europe obraćamo vam se apelom za ravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da svojim autoritetom i svojom funkcijom možete utjecati da jedan narod u Bosni i Hercegovini ne izgubi svoju konstitutivnost i ravnopravnost, da ne bude doveden na rub nestanka u zemlji u kojoj živi već više od tisućljeća – ističe se u apelu te dodaje kako se inzistira da Hrvati sami u BiH biraju svoje predstavnike u domove naroda i člana Predsjedništva te da se niti jedna važna odluka ne može donijeti bez konsenzusa svih triju ravnopravnih naroda.

– To im jamči Daytonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, čije bi neprovođenje dovelo današnju Bosnu i Hercegovinu na rub opstanka – navodi se u apelu. Podsjeća se kako Matica hrvatska, kao najstarija hrvatska kulturna ustanova osnovana prije 180 godina, okuplja Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje i promiče hrvatski identitet i kulturu, zalaže se za mir, toleranciju i suradnju među narodima. U apelu se svjetski lideri pozivaju da svojim autoritetom, odlukama i djelovanjem pomognu da se Bosna i Hercegovina preobrazi u zemlju ravnopravnih naroda i građana, da se toj zemlji otvori i osigura put prema europskim i euroatlantskim integracijama.

– Samo tako može se zajamčiti stabilnost Bosne i Hercegovine i šireg područja jugoistoka Europe – zaključuje se u apelu Matice hrvatske.

Ovaj istup Matice svakako valja promatrati u kontekstu povijesno važnih trenutka s kojima se danas suočava hrvatski narod u BiH, a koji upravo kroz pregovore o promjeni Izbornoga zakona traži mogućnost za rješenje koje će im omogućiti izbor legitimnih predstavnika u institucije koje su po Ustavu BiH određene za predstavljanje konstitutivnih naroda. Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u svojoj presudi jasno utvrdio kako mora postojati legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda.

U presudi BiH U-23/14 po apelaciji Bože Ljubića u točki 47. Ustavni sud “podsjeća da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje”.

Dario Pušić/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori