Darko Daran Bašić: Lažeš Džaferoviću! ZLOČINI KOJE SU POČINILI PRIPADNICI TZV ARMIJE RBiH (MUSLIMANSKE SNAGE) NAD HRVATIMA U BiH 1991. – 1995. (2.dio)

Vrijeme:6 min, 29 sec

 

 

“Trebamo biti ponosni na sve što smo uradili u praktično nemogućim uvjetima. Tamo gdje je bila Armija RBiH dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike BiH, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-historijski, vjerski objekti i spomenici“, rekao je Džaferović i dodao kako “iza Armije RBiH nisu ostale masovne grobnice i logori, vodila je obrambeno-oslobodilački rat, dok su agresorske snage, koje su napale BiH, učinile sve suprotno”.

Koliko je to trebalo pobiti Hrvata pa da to po Džaferoviću budu ‘masovne grobnice’?

Ni predsjednik Vlade Republike Hrvatske ni bilo tko iz Vlade nije pozvao Šefika Džaferovića na 30. obljetnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Svatko je mogao doći u Vukovar i u Kolonu sjećanja te izraziti poštovanje žrtvama. – To je sadržaj onoga što je službeno priopćeno nakon što su se proširile glasine da je Džaferovića Vlada iz Zagreba pozvala da sudjeluje u vukovarskoj koloni na spomendan pada toga grada, 18. studenoga. 

Pozvala Vlada s Markova trga Džaferovića ili ne, u medijskom prostoru u Hrvatskoj njemu je dana velika medijska pozornost. Citirane su njegove riječi o osudi velikosrbijanske agresije i počinjenih ratnih zločina, od Vukovara do Srebrenice. Pritom, takozvani hrvatski mediji nijednom riječju ne dovode u pitanje moralni legitimitet ni Džaferovića ni Armije BiH, za koju je on prethodno izjavio da za njom nisu ostajali nikakvi krvavi tragovi, nedajbože kakvi zločini. A jesu! Nebrojeno takvih zločina počinila je Armija BiH ili su počinjeni pod njezinim pokroviteljstvom ili na području njezine odgovornosti i dosega njezinih oružja.

Na taj način neupitno pozitivnog prikazivanja i Džaferovića i njegovih hababa u političkom, medijskom, obrazovnom i historiografskom prostoru održava se i dalje mit o nedužnost Armije BiH i svih njezinih pripadnika, svih njezinih zapovjednika, a time i stranke SDA i svih njezinih tadašnjih i današnjih čelnika, među kojima je Džaferović. To nije normalno! To nije istinito! To je nedopustivo i odurno zabijanje glave u pijesak pred onim što se na području BiH događalo u ratu 1992.-1995., a što nije posve prestalo ni u poraću, i što na mirnodobske načine ne prestaje sve do danas!

Muslimansko-bošnjačka strana počinila je nebrojena kršenja međunarodnoga vojnog i humanitarnog prava, u tomu su se po okrutnosti istaknuli i uvozni mudžahedini (koji su onamo dolazili uglavnom preko Republike Hrvatske), ali i domaći bezobzirni nasilnici i zločinci u vojnim odorama Armije BiH ili u nekim drugim odorama ili bez njih. No i međunarodni i domaći sudovi u tom su pogledu bili i nijemi i gluhi. Jednostavno, muslimansko-bošnjačka strana u tom krvavom ratu kao da nije „smjela“ biti ni za što kriva. S takvim pozicija ona nastupa i danas, svaljujući glavnu krivnju na srpsku stranu, a pritom bezočno optužujući i hrvatsku stranu za „udruženi zločinački pothvat“, za sve za što jest, a najviše za ono za što uopće nije kriva. 

Na temelju takvih percepcija i crno-bijelih stereotipa i dalje se formiraju ili se pokušavaju formirati politike takozvane međunarodne zajednice prema rješavanju trajne krize u državi koju dominantne bošnjačke političke snage okupljene oko stranke SDA i takozvanih „građanskih“ stranaka i dalje vide kao tursko-muslimanski ili kao bošnjačko-„građanski“ sandžak. Oni i dalje hoće takvu državu u kojoj bi kršćanska raja bila prepuštena na njihovu milost i nemilost. Pa bi opet sve bilo po narodnoj izreci: „Kadija te tuži, kadija ti sudi!“

Takve nepravde i tolika mjera bezočnosti više se ne mogu pasivno promatrati. I s obzirom na istinu i s obzirom na budućnost, koja se ne može graditi na lažima, nepravdama i jednostranostima.

Pozivamo stoga i sve poštene i istinoljubive i pravedne muslimane, Bošnjake, sve Bosance i Hercegovce i sve ostale, pa tako i velike borce za građansko-manjinska prava, i sve vjerske poglavare, i gospodu Sejdića i Fincija, i gospodina Schmidta, i ostalu gospodu koja dolaze rješavati krizu opstanka BiH kao naše zajedničke države, sve povjesničare, historičare i istoričare, tijela i institucije, da se usprotive tako lažnu i nepravednu prikazivanju onoga što se događalo u prošlom ratu. Pozivamo ih da se zauzmu za utvrđivanje i istjerivanje pravde i da se zauzmu za takvu zakonsku zabranu veličanja ratnih zločinaca koja bi se odnosila i na sve one zločince na muslimansko-bošnjačkoj strani – sve  koji, iako im nije suđeno ni presuđeno, zaslužuju kao zapovjednici i organizatori ili kao počinitelji i krivci raznih vrsta i razina odgovornosti jednodušnu osudu. 

Da ne bi i dalje bilo žmirenja na sve zlo koje je izazvala ili počinila i na kojemu i danas priprema teren za nove krvave obračune i zločine radikalna velikobošnjačka politika, u ovom serijalu osvjetljujemo i dokumentiramo nebrojene zločine i zlodjela pripadnika Armije BiH i od snaga pod njihovom kontrolom i zaštitom počinjena nad Hrvatima i katolicima u BiH. Očekujemo da sva ta zlodjela napokon dožive jednodušnu osobu civiliziranog svijeta – i onoga u BiH i onoga izvan nje. I da se sve koji ne priznaju ili prikrivaju te zločine ukloni iz aktivne politike i s odgovornih dužnosti.

Daran Darko Bašić, Glavni urednik portala Hrvatsko nebo

 

 

ZLOČINI KOJE SU POČINILI PRIPADNICI TZV ARMIJE RBiH (MUSLIMANSKE SNAGE) NAD HRVATIMA U BiH 1991. – 1995.

ČINJENICE

 

Džaferović negirao da je tzv. Armija RBiH činila ratne zločine, evo što je točno rekao

 

NAKON POKOLJA TZV. ARBIH GRABOVICA NESTALA: “Kod nas su jeli i pili, pa nas pobili…’

 

Marija Pinjuh: Moje ime je Mladenka Zadro, ja sam vam iz sela Grabovica.

 

 

Nekažnjeni zločini tzv Armije BiH: Doljani, Stipića livade 28. srpnja 1993.

 

 

Danas obilježavanje 28. godišnjice zločina u Trusini i Ahmićima

 

 

Zločini tzv. armije BiH: Uzdol 14. 09. 1993. godine

 

 

Obljetnica zločina nad bugojanskim Hrvatima/Bugojanski ratni egzekutor ministar sigurnosti?!

 

OBITELJI ŽRTAVA: Gdje su zakopani ubijeni Hrvati iz Bugojna znaju Mlaćo i Cikotić, jedino ih Tužiteljstvo može natjerati da to otkriju

 

 

Kako je Travnik postao bosanski Vukovar: Protjerano je gotovo 20 tisuća Hrvata, ubijeno 118 civila, a u obrani grada poginula su 572 branitelja

 

 

UZP tzv Armije BiH i mudžahedina: Nekažnjeni zločini – Križančevo selo 22. prosinca 1993.

 

 

Htjeli smo da se napokon čuje krik ubijene djece Viteza; i hrvatski narod u BiH ima pravo njegovati kulturu sjećanja

 

BUHINE KUĆE Godišnjica ratnog zločina nad Hrvatima kod Viteza: Najmlađa žrtva imala nepune dvije godine

 

 

OVOM PREZENTACIJOM OBUHVAĆENO JE 1147 ŽRTAVA KOJE SU NEKI PRIPADNICI A BiH UBILI.

OVO NISU KONAČNI PODACI O ŽRTVAMA NAD KOJIMA SU NEKI PRIPADNICI A BiH POČINILI RATNI ZLOČIN.

ZA IZRADU OVE PREZENTACIJE KORIŠTENI SU SLJEDEĆI IZVORI:

– Knjiga: „RATNI ZLOČINI MUSLIMANSKIH VOJNIH POSTROJBI NAD HRVATIMA BOSNE I HERCEGOVINE“, Izdanje: CPD – Sarajevo, 1997.;

– Knjiga: „ZLOČIN S PEČATOM – Genocid i ratni zločini bošnjačko-muslimanskih snaga nad Hrvatima BiH 1992. – 1994. godine“, Autor: IVICA MLIVONČIĆ, drugo prošireno i popravljeno izdanje, Mostar, 2001. godine;

– Knjiga: „VITEŠKA RATNA KRONIKA“, u izdanju: HKD „NAPREDAK“, Vitez, 2001. godine;

– Referat: „STRADANJE HRVATSKOG NARODA U BiH U POSLJEDNJEM RATU“, Autor: odvjetnik mr.sc. M.ŠKOBIĆ;

– Knjiga: „ZA PRAVEDAN MIR – Biskupski ordinarijat Mostar u ratnoj drami 1990. – 1994.“, Izdanje: Teološki institut Mostar, Priredio: Ante Luburić, Mostar, 1995. godine;

– Knjiga: „SREDNJA BOSNA: ne zaboravimo HRVATSKE ŽRTVE 1941.-50./1991.-95.“, Autor: Prof. mr.sc. Vjenceslav Topalović, Zagreb, 2001. godine; – Istražiteljski tim Slobodana Praljka.

Izvor: 

VEZANO

Daran Darko Bašić: Lažeš Džaferoviću! Vulgarno, bezočno, hladno i smišljeno! Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti (1.dio)

nastavit će se

Za portal priredio Daran Darko Bašić /Hrvatsko nebo

2 thoughts on “Darko Daran Bašić: Lažeš Džaferoviću! ZLOČINI KOJE SU POČINILI PRIPADNICI TZV ARMIJE RBiH (MUSLIMANSKE SNAGE) NAD HRVATIMA U BiH 1991. – 1995. (2.dio)

Comments are closed.