NEGIRANJE RATNIH ZLOČINA NAD HRVATIMA HRS podnio kaznenu prijavu protiv Šefika Džaferovića zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti

Vrijeme:2 min, 34 sec

 

 

Dana 17. studenog 2021., Šefik Džaferović je u Jablanici izjavio kako iza „Armije BiH nisu ostale masovne grobnice, logori,..itd.“, što jednostavno nije istina, jer postoji više pravomoćnih presuda koje potvrđuju baš suprotno, stoji u priopćenju za javnost Hrvatske republikanske stranke (HRS).

Budući da se radi o, kako navode, eklatantnom kršenju Članka 145a St. 3 KZ BiH, podnesena je Tužiteljstvu BiH kaznena prijava protiv njega, koju potpisuju dužnosnici HRS-a na čelu sa Slavenom Ragužem.

-Činjenica da prijavljena osoba obnaša funkciju Člana Predsjedništva predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo kazneno djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio Člankom 145a St. 7 zakona, priopćeno je.

Koliko je sramotna izjava Džaferovića, iz HRS-a pojašnjavaju da to ponajbolje govori činjenica da ju je izjavio u Jablanici u kojoj se, prema službenim podacima, u periodu od 1992. – 1995. nalazilo 11 logora ABiH, u kojima je bilo zatočeno 891 osoba, od kojih 764 civila. Njih 27 je umrlo od posljedica mučenja.

-Najozloglašeniji logor bio je onaj u muzeju „Bitka na Neretvi“, gdje se danonoćno u tom periodu nečovječno postupalo, prisiljavalo na rad, silovalo, nanosilo teške tjelesne povrede itd. za što postoje i pravomoćne presude: Nihadu Bojadžiću, Mirsadu Tahiroviću i drugima. Prema službenim podacima, Armija BiH je u ratu imala 331 logora, u kojima su bile zatočene 14 444 osobe, od kojih 10346 civila, od kojih je njih 632 umrlo, priopćeno je.

Licemjerno je i sramotno od političkih dužnosnika bošnjačkog naroda negirati zločine počinjene od strane ABiH, kažu iz HRS-a.

-Kako može doći ikada do istinskog pomirenja, ako negiramo ono što je istina, upirući konstantno u drugog i druge? Odgovornost je tim viša zbog činjenice da ti isti dužnosnici obnašaju najviše državne funkcije, priopćeno je.

HRS problematizira “pranje ruku” najviših dužnosnika RH prilikom očitovanja o Džaferovićevom prisustvu u Koloni sjećanja u Vukovaru rame uz rame s državnim vrhom RH.

-Također, smatramo sramotnom činjenicu da je samo dan nakon ove izjave Džaferović bio u samom čelu Kolone sjećanja u Vukovaru, rame uz rame uz najviše dužnosnike Republike Hrvatske. Licemjerno je pranje ruku na način da se „Džaferovića nije pozvalo“, pogotovo ako se zna da se za sudjelovanje u Koloni sjećanja nikoga nije pozivalo. Uz to, Džaferović je ranije najavio svoj posjet, prigodom boravka u Vukovaru sudjelovao je u svim protokolom dogovorenim događajima, a protokolom mu je osigurana i medijska zastupljenost. Sestrinski HDZ-ovi očigledno sve one koji im se ne klanjaju smatraju budalama, no to ne znači da to i jesmo, priopćeno je.

Iz ove stranke poručuju da na test stavljaju nepristranost i objektivnost Tužiteljstva BiH.

-Šefik Džaferović je jedan od onih koji ne samo negira zločine počinjene od strane ABiH, nego glorificirajući vojne „uspjehe“ iste u mjestima gdje su ljudi mučeni, silovani i ubijani samo zbog nacionalne i vjerske pripadnosti sudjeluje i dan danas u tim zločinima. S time se konačno mora prestati! Zato ova kaznena prijava! Stavljamo na test objektivnost i nepristranost Tužiteljstva BiH s kojim se toliko hvale u posljednje vrijeme, osobito nakon smjene Glavne tužiteljice, stoji u priopćenju HRS-a, priopćeno je iz HRS-a.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori