Bakir ponovo negira zločine i krivotvori povijest

Vrijeme:4 min, 48 sec

 

 

Bakir Izetbegović : “Paravojske su činile zločine, a mi smo to sprječavali; nećemo dopustiti da Izborni zakon bude na štetu “probosanskih” snaga”

U njemačkom Mainzu održana je svečana tribina povodom 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović. Izetbegović, koji je predsjednik SDA svoje je obraćanje koncipirao kao neformalni predizborni skup te je svoje kritike usmjerio ka druga dva konstitutivna naroda., grubo krivotvorio povijesne činjenice, negirao je ratne zločine bošnjačke Armije BiH te vojske druga dva naroda nazvao paravojskama.

Izetbegović je, govoreći o povijesti BiH, kazao da se prisjećanjem na prošlost trasira budućnost domovine, te da su žrtve i tegobe kroz koje je prošla ojačale BiH i njene patriote. Izetbegović je istaknuo da je BiH još od srednjeg vijeka, preko prvih banova pa sve do kralja Tvrtka I Kotromanića imala svoju posebnost.

– Ma koliko se hrvatska i još više srpska historiografija trudile da Bosnu prikažu svojim, hrvatskim odnosno srpskim teritorijem, a njeno srednjovjekovno stanovništvo Hrvatima ili Srbima, sasvim je dovoljno čvrstih dokaza da je Bosna bila zasebna i posebna, kao i njeno stanovništvo koje jest bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko, pogotovo u današnjem kontekstu tih nacionalnih pojmova – pojasnio je Izetbegović.

Rekao je da su stanovnici Bosne sebe nazivali Bošnjanima, odnosno Dobrim Bošnjanima, te da su u velikom broju pripadali posebnoj Crkvi bosanskoj koja nije bila ni katolička ni pravoslavna već bogumilska.

Na ove Izetbegovićeve povijesne podvale dovoljno je samo pogledati tko danas svojoj djeci daje, a tko ne daje imena poput Tvrtko, Stjepan, Katarina.

Osvrnuvši se na periode Osmanskog, zatim Austro-ugarskog carstva i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te Kraljevine Jugoslavije, Izetbegović je podsjetio na izazove s kojima se Bosna suočavala, ali i na činjenicu da je, usprkos njima, kako kaže, uspijevala sačuvati svoju posebnost.

Za Rezoluciju ZAVNOBiH-a, čija godišnjica usvajanja se obilježava kao Dan državnosti, je kazao da je odredila budućnost BiH kao države ravnopravnih naroda.

– Ljudi iz generacije koja je u teškim vremenima nacističke okupacije organizirala ZAVNOBiH moramo se sjećati s ponosom i zahvalnošću jer je u sudbonosnim vremenima stajala na pravoj strani povijesti. To je generacija koja je u temelje BiH, njene neupitne trajnosti i opstojnosti, ugradila novi ugaoni kamen – kazao je Izetbegović.

Tijekom posljednje agresije, prema njegovu mišljenju, BiH bila suočena s uništenjem, ali su, kako je kazao, patrioti pružili žilav otpor, a Armija RBiH je izrasla u dominantnu vojnu snagu.

– Nacionalističke paravojske su sustavno provodile etničko čišćenje, činile ratne zločine, rušenje vjerskih i kulturnih objekata, a mi smo sustavno to sprječavali. Upravo to nam je osiguralo naklonost i podršku velikog broja pravdoljubivih i slobodoljubivih naroda i zemalja svijeta. Ta podrška i danas je prisutna i veoma je važna za budućnost BiH – izjavio je Izetbegović.

Daran Darko Bašić: Lažeš Džaferoviću! Vulgarno, bezočno, hladno i smišljeno! Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti (1.dio)

Ovom izjavom Izetbegović staje uz bok svome podređenome, Šefiku Džaferoviću, prvom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH koji je prije nekoliko dana u Jablanici negirao zločine koje je počinila Armija BiH. Vrlo je opasna i radikalna Izetbegovićeva izjava u kojoj, iako izrijekom ne navodi, HVO i VRS naziva paravojskama dok je za njega jedina ‘pravovjerna’ vojska tzv. Armija BiH.

Daran Darko Bašić: Lažeš Džaferoviću! Vulgarno, bezočno, hladno i smišljeno! Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti (1.dio)

Govoreći o aktualnim problemima u BiH kazao je da je blaga reakcija međunarodne zajednice ohrabrivala nacionalističke politike koje su, između ostalog, otvoreno negirale genocid, slavile ratne zločince i vrijeđale Bošnjake.

Daran Darko Bašić: Lažeš Džaferoviću! LOGORI TZV ARMIJE RBIH ZA HRVATE – MAPE, FOTOGRAFIJE, SVJEDOČENJA (3.dio)

– Trenutačna situacija traži jedinstven, zreo pristup, kao i koordinaciju po svim bitnim pitanjima. Nikakvih podjela i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice. U zaštiti države BiH i njenih institucija ne smije biti podjele na poziciju i oporbu i borbe za stranačke interese. Jer u sudbonosnim pitanjima za našu domovinu BiH, koja se ne tiču samo sadašnje generacije, već i generacije naše djece i unuka, sve drugo mora ostati po strani – poručio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović, po njegovu mišljenju, na neustavnost i nezakonitost poduzetih i najavljenih postupaka vlasti u entitetu RS, predvođene Miloradom Dodikom.

– Sve što uradi bit će protuustavno i protuzakonito i za to će kad-tad morati odgovarati i snositi sankcije – kazao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na aktualne razgovore o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, poručivši da se neće dozvoliti da konačno rješenje bude na štetu, kako ih je on nazvao, probosanskohercegovačkih snaga, a što je zapravo deminutiv za probošnjačke stranke sa svih dijelova političkog spektra.

Posebnu pažnju Izetbegović je posvetio procesu registracije birača iz inozemstva i glasovanja na izborima, naročito na prostoru entiteta Republika Srpska.

– Treba nam dodatna snaga. Vi je posjedujete. Imamo zajedničku listu u RS-u. Neka narod glasa za koga hoće, ali da to budu oni koji vole BiH. Vaših 100.000 glasova za probosanske stranke u entitetu RS u jednom danu će promijeniti odnose. Uz vaš masovan izlazak ta lista može osvojiti 10, ali i 15 mandata u Skupštini RS-a, čime će probosanski blok doći u situaciju da se bez njega ne može formirati vlast – poručio je Izetbegović.

Masovan izlazak na izbore u sudbonosnom trenutku za državu je, zaključio je, generacijski zadatak.

– Dajte da te prve nedjelje u listopadu proslavimo kao dan kada smo promijenili odnose u BiH. Uradimo to zajedno – zaključio je Izetbegović.

Svečanosti su također prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, izvijestila je Fena.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

One thought on “Bakir ponovo negira zločine i krivotvori povijest

Odgovori