Daran Darko Bašić: Lažeš Džaferoviću! LOGORI TZV ARMIJE RBIH ZA HRVATE – MAPE, FOTOGRAFIJE, SVJEDOČENJA (3.dio)

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

 

“Trebamo biti ponosni na sve što smo uradili u praktično nemogućim uvjetima. Tamo gdje je bila Armija RBiH dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike BiH, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-historijski, vjerski objekti i spomenici“, rekao je Džaferović i dodao kako “iza Armije RBiH nisu ostale masovne grobnice i logori, vodila je obrambeno-oslobodilački rat, dok su agresorske snage, koje su napale BiH, učinile sve suprotno”.

 

Prema podatcima Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH više od 14.444 Hrvata je bilo zatočeno u 331 logoru tzv. Armije BiH (u 23 općine), više od 10.386 civila i više od 4.098 vojnika HVO-a. U tim logorima su ubijena 632 Hrvata, 50 njih na ritualan način.

Logori Hrvata, Muslimana i Srba na teritoriju Bosne i Hercegovine (BiH) su činjenica i ne smije se negirati. U tim logorima su počinjeni masovni zločini pa je zločin negirati te zločine. Pored najnehumanijih logora bila su i sabirna logori (mjesta), gdje su zločini bili rjeđi, iz kojih se zatočenike slalo u zloglasne logore.

Veliki broj dokumenata, fotografija, iskaza preživjelih logoraša, u monografiji znakovitog naslova  „Od tvorca logora do radosti poricanja“ skupio je i uredio sada već pokojni Anđelko Kvesić, autor knjige i tada predsjednik predsjednik Udruge hrvatskih logoraša u Središnjoj Bosni.

Jedan od onih koji s radošću poriče logore je i bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović. Šefiku Džaferoviću ovo nije prvi put da poriče zločine no o tome više drugi put. I nije jedini od  bošnjačkih članova predsjedništva BiH samo je još jedan u nizu bošnjačkih političara poslije Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića. Samo je nastavio sramnu politiku poricanja zločina.

Autor monografije Anđelko Kvesić istaknuo je kako ova knjiga donosi istinu i činjenice o stradanju Hrvata u BiH, odnosno, odvođenjima u logor hrvatskih civila i pripadnika HVO-a.

„Sadržaj monografije donosi točne i objektivne podatke, iskaze svjedoka i preživjelih logoraša, fotografije, i doslovce, dokazni materijal o tome, kakav su tretman civili hrvatske nacionalnosti i pripadnici HVO-a imali u više od petsto logora za vrijeme Domovinskog rata“, kazao je Kvesić.

Napomenuo je i kako je tzv. Armija BiH formirala 331 logor, a VRS 194 u kojima su mučeni i zlostavljani Hrvati.

Kvesić, je također, istaknuo kako, naslov monografije govori o tome da, danas oni koji su formirali logore, osjećaju radost poricanja, jer za stradanja hrvatskih logoraša, pred bh. pravosuđem nema odgovornih.

Kvesićeva monografija „Od tvorca logora do radosti poricanja“ sadrži izvorne podatke, organizacijsku strukturu logora, popise stražara, informacije o uvjetima i načinima mučenjama, zapovjednom osoblju i jasno donosi istinu o karakteru rata u BiH.

Daran Darko Bašić, Glavni urednik portala Hrvatsko nebo

 

Monografiju Anđelka Kvesića možete pročitati ovdje.

„Od tvorca logora do radosti poricanja“

 

Iz monografije  „Od tvorca logora do radosti poricanja“ izdvojeni su neki dijelovi, mape, fotografije i svjedočenja ali i novinski natpisi o suđenjima .

 

 

 

 

 

I na stranicama pokojnog generala Slobodana Praljka možete naći niz dokumenata  izdvojen je jedan

LOGORI U SREDIŠNJOJ BOSNI

IZVORI PODATAKA: Izjave zatočenika, Izjave zarobljenih pripadnika armije,Popisi
MCK, Vanredni Izvještaj: Str. Pov.br. 01/640-93 od 19.9.1993.godine od zapovjednika
OG”Zapad” Selme Cikotića upućen Komandi 3. K. Armije.  ………

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/RATNI%20DOKUMENTI/neki%20logori%20VRS%20i%20ABiH/LOGORI_POD_NADZOROM_ABIH_SREDNJA_BOSNA.pdf

 

I na koncu pred vama je svjedočenje dato za RTV Herceg Bosne nekadašnjih zatočenika logora tzv. Armije RBiH u Jablanici o torturama kojima su bili izloženi.

 

 Vezano

Daran Darko Bašić: Lažeš Džaferoviću! Vulgarno, bezočno, hladno i smišljeno! Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti (1.dio)

Daran Darko Bašić: Lažeš Džaferoviću! Vulgarno, bezočno, hladno i smišljeno! Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti (1.dio)

 

Za portal priredio Daran Darko Bašić, Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)