SVETAC DANA “Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa” i Sveti Ivan apostol i evanđelista

Vrijeme:1 min, 56 sec
Slavi se i blagdan sv. Ivana apostola i evanđelista. 

 

27. PROSINCA

Crkva danas slavi blagdan Svete obitelji, kojoj je uvijek posvećena prva nedjelja po Božiću. Ovim se blagdanom slavi važnost koju obitelj ima u svakom ljudskom životu. U obitelji se rađamo, rastemo, učimo te dobivamo prve pouke iz vjere. U obitelji usvajamo obrasce ponašanja i sustave vrijednosti koji će nas voditi kroz cijeli život. Obitelj je i temeljna jedinica društva, čije duhovno zdravlje ovisi upravo o zdravlju svake obitelji. Obitelj je i kućna Crkva. Stoga nam Crkva danas za uzor stavlja upravo Svetu obitelj, koja nas svojim primjerom potiče i uči da, i kada nam je teško i kada nam je dobro, u svemu slijedimo Božju volju.

Danas slavimo i svetog Ivana apostola, Isusova najmilijeg učenika. Ime Ivan na hebrejskom znači “Bog je milostiv”. Bio je sin Zebedeja i brat apostola Jakova Starijeg te najmlađi među apostolima. Bio je među prvim apostolima koje je Isus pozvao, i pripadao je Njegovom užem krugu. Evanđelje nam govori da ga je Isus posebno ljubio, a Ivan Mu je tu ljubav uzvraćao, jer je s Njime bio u svim presudnim trenucima, pa i pod križem kad su se svi drugi apostoli razbježali.

Upravo mu je pod križem Isus povjerio brigu za svoju Majku koja je, prema predaji ,do svoje smrti živjela kod njega. Ivanu se pripisuje četvrto evanđelje, Knjiga Otkrivenja i tri poslanice. Ivan je, prema predaji, s Petrom propovijedao po Palestini i Maloj Aziji, gdje je osnovao sedam Crkava koje se spominju u Otkrivenju. Potom se nastanio u Efezu gdje je pretrpio mučenje i progon, ali nije pogubljen.

Prema predaji, dali su mu pehar otrovanog vina koje mu nije naudilo pa su ga ubacili u kotao vrelog ulja, ali je i odatle izašao neozlijeđen. Protjeran je na otok Patmos gdje je i napisao Otkrivenje. Umro je u poznoj dobi prirodnom smrću, kao jedini apostol koji nije umro kao mučenik. Ivana prikazuju kao apostola ili kao evanđelista, najčešće kao mladića.

Kao evanđelistu znak mu je orao, koji označava uzvišen nauk njegova evanđelja ili kalež iz kojeg izlazi zmija, znak pretrpljenog pokušaja trovanja. Ivan je u nas, pa i u svijetu, jedno od najčešćih kršćanskih imena. Svetac je zaštitnik teologa, pisaca, knjižničara i novinskih izdavača. U našim se krajevima na njegov blagdan blagoslivlja vino.

hkm/https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori