INZKO: Doći će do velike intervencije u BiH, predvodit će je Njemačka

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Visoki predstavnik mešunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko potvrdio je u subotu kako se može očekivati jače angažiranje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u toj zemlji, najavivši kako će posebnu ulogu u tome imati Njemačka.

“Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Njemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana”, kazao je Inzko u intervjuu federalnoj tv.

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mjestu visokog predstavnika početkom naredne godine naslijediti konzervativni njemački političar Christian Schmidt, a on bi trebao predvoditi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama priječe svaki napredak u BiH.

Inzko nije izravno potvrdio da će ga naslijediti Schmidt, no kazao je kako je definitivno potrebna “robusna politika” međunarodne zajednice u BiH. Optimističan je da će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsjednika SAD uskoro preuzima Joe Biden, a on i njemačka kancelarka Angela Merkel dijele slično viđenje stanja u BiH.

“Sada imamo novu konstelaciju: Biden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tijekom rata, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija”, kazao je Inzko.

Ocijenio je i da je njegovo nastojanje da se stvari u BiH počnu mijenjati već dalo rezultate, jer je nakon ultimatuma koji je dao Miloradu Dodiku uklonjena ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića ranije postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, a ostavku je dao i, kako je rekao, kompromitirani predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, blizak Dodiku.

“Ta se faza treba nastaviti, sa mnom ili s novim visokim predstavnikom, no to je odluka Vijeća za provedbu mira (PIC)”, kazao je austrijski diplomat.

Kazao je i da je već pripremio prijedlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo nijekanje genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Prijedlog je sačinjen po uzoru na onaj koji ima Austrija, koja strogo sankcionira nijekanje holokausta.

Taj će prijedlog biti proslijeđen na razmatranje i usvajanje Parlamentu BiH početkom siječnja. Ne bude li to moguće, Inzko je najavio kako će se nakon toga “razmišljati o daljim koracima”, čime je naznačio da postoji mogućnost da on takav zakon nametne koristeći svoje ovlasti.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)