Je li Večernji list privatno glasilo Milorada Pupovca? (III. dio)

Vrijeme:5 min, 32 sec

U drugome dijelu ovoga feljtona na temelju konkretnih primjera opisano je na koji način su Pupovackolumnisti Večernjega lista u svojim člancima zastupali tvrdnju Milorada Pupovca da je stanje u Hrvatskoj iznimno agresivno i usmjereno protiv Srba.

U ovome dijelu bit će opisan drugi dio lažne slike koju Večernji list pokušava stvoriti posredstvom svojih kolumnista. Taj drugi dio u odnosu na prvi još je lažljiviji, a u političkome smislu za hrvatske nacionalne interese i mnogo opasniji. Naime, radi se o tome da uredništvo Večernjega lista pokušava dokazati kako Srbi vole Hrvatsku, i da takav odnos imaju usprkos tome što je u hrvatskoj javnosti dominantno stajalište iznimno protusrpsko.

Kako bi slika o srpskoj ljubavi prema Hrvatskoj i istodobojnoj hrvatskoj mržnji prema svemu što je srpsko izgledala uvjerljivom, Večernji list je u zadnjim danima objavljivao tekstove na temelju kojih se mogao dobiti takav dojam. Posebna je važnost tih tekstova što su objavljivani istodobno, čime je ta slika dodatno pojačana.

Tekstovi “Izgleda, po novome, da više ni Srbina ne možeš istući” i “Normalno je premlaćivati Srbe u zemlji u kojoj i predsjednica sudjeluje u blaćenju i hajkama” nisu osuda nasilja kao opasne društvene pojave ili kritika onih osoba koje u tome sudjeluju, nego su prikaz stanja u Hrvatskoj.[1] Pri tome je nužno naglasiti kako je posebno tendenciozan prvi od ova dva teksta u kojemu je objavljena fotografija Matka Škalamere, HGSS-ovca optuženoga za napad na VLsrpskoga povratnika i člana HDZ-a Dobrivoja Arsića. Premda je Škalamera kao nedužan pušten iz pritvora,[2] uredništvo Večernjega lista unatoč tome je objavilo njegovu fotografiju kao primjer nasilnika koji terorizira hrvatske građane srpske nacionalnosti.

Usporedno s ta dva teksta, na portalu Večernjega lista objavljena su tri članka iz kojih se može zaključiti kako je odnos Srba prema Hrvatskoj posve suprotan. Prvi među njima je članak u kojemu se zaključuje da srpski turisti masovno dolaze u Hrvatsku.[3] Članak ima jasan cilj stvaranja simpatije čitatelja Večernjega lista prema Srbima, prvenstveno zato što je ovogodišnja sezona bila iznimno slaba, te je zato tom logikom svaki turist dobrodošao. Dodatna važnost ovoga članka jest činjenica da je objavljen u broju Večernjega lista za 31. kolovoza 2019., u kojemu je kao glavna vijest na naslovnici istaknut podatak prema kojemu se u Hrvatsku tijekom 2018. doselio 2161 građanin Srbije. Ispod tog podatka naveden je sljedeći tekst “Broj turista iz Srbije stalno raste, od 2014. do 2018. povećao se 46,8 posto, a ove bi godine mogao doseći 150 tisuća”.[4]

Stvarna namjera teksta istaknutoga na naslovnici uočljiva je ako se promotri zajedno s druga dva članka objavljena zadnjih dana. Oba ta članka vezana su uz nogometni klub Crvenu zvezdu. Prvi od njih, pod naslovom “Što Srbi doista misle o tenku ispred Zvezdina stadiona? Odgovori će vas iznenaditi”, je pokušaj dokazivanja kako većina Srba postavljanje tenka ispred nogometnoga stadiona Crvene zvezde osuđuje.[5] Kao i u slučaju teksta o porastu broja doseljenih građana Srbije u Hrvatsku i porastu broja srpskih turista koji ljetuju u Hrvatskoj, podaci navedeni u ovome članku posve su neprovjerljivi, te je već na temelju toga jasno da je njegova jedina svrha stvoriti dojam kako većina Zvezdinih navijača nije protuhrvatski raspoložena. S tim u vezi nužno je naglasiti kako članak s ovim sadržajem nije objavljen niti u jednome drugom mediju u Hrvatskoj, uključujući i one s iznimno lijevim predznakom. Do koje je mjere članak jasno uočljiva manipulacija najjasnije je ako se usporedi s izjavom Zvezdana Terzića, direktora Crvene zvezde, koji je rekao da u postavljanju tenka ispred nogometnoga stadiona on ne vidi problem i da bi se svi trebali “voziti u tenkovima i transpoterima”. Tekst s Terzićevom izjavom prenio je portal Index,[6] kojega se sigurno ne može opisati kao “protusrpsko glasilo” ili “medij ekstremne desnice u Hrvatskoj”. Iz teksta kojega je objavio Index, očito je kako je ozračje u nogometnome klubu Crvena zvezda posve različito od slike koju pokušava stvoriti Večernji list svojom “anketom o tenku”.

Tekst koji se nadovezuje na “podatke iz ankete” jest onaj u kojemu je spomenuta izjava Zvezdinog nogometaša Miloša Degeneka o tome kako mu je Hrvatska u srcu. Taj tekst ima iznimno sugestivan naslov “Heroj Zvezde: Hrvatska i Srbija su mi u srcu, na traktoru smo bježali iz Knina” i pokušava stvoriti dojam kako ljubimac Zvezdinih navijača usprkos tome što je protjeran u Oluji kao dijete i dalje voli Hrvatsku.[7] Iz prethodnih tekstova Večernjega lista vidljivo je kako ta izjava nije aktualna, budući da je članak gotovo istoga sadržaja prvi puta objavljen 25. listopada 2018.,[8] odnosno prije približno deset mjeseci. Uzevši to u obzir, jasno je kako je ponovno objavljivanje izjave Zvezdina nogometaša učinjeno u cilju stvaranja pozitivne slike o Crvenoj zvezdi, ali i Srbima općenito, s obzirom na to da je Crvena zvezda u Hrvatskoj doživljena kao jedan od simbola Srbije.

Način na koji su Srbi prikazani u tekstovima u Večernjem listu, pogotovo ako se usporede s tekstovima u drugim hrvatskim medijima, mogu se jedino označiti riječju “fotoshop”, budući da ne prikazuju stvarno stanje Srbije, nego njezinu nerealnu, odnosno uljepšanu sliku. Osim što je ta slika već sama po sebi sporna, jer ne odgovara stvarnosti, ona je i iznimno opasna, jer je stvarana upravo u vrijeme objave članaka u kojima se na huškački način prikazuje položaj Srba u Hrvatskoj. Uzevši to u obzir, očito je kako tekstovi u Večernjem listu u zadnjim danima imaju karakteristike klasične ratne propagande. Svaka agresija na drugu državu započinje pojednostavljenom slikom o sukobu Dobra i Zla pri čemu se cilj napada prikazuje apsolutno negativno. Taj propagandni obrazac u Hrvatskoj je već viđen u Domovinskom ratu kada je Srbija napala Hrvatsku putem JNA u ime “zaštite ugroženih Srba u Hrvatskoj”.

U skladu s time, nužno je zapitati se što je Pupovac mislio kada je poručio kako bi ova hrvatska država mogla završiti na isti način kao i NDH. Je li to samo želja koju je Pupovac podijelio s hrvatskom javnošću ili najava novoga rata?

Mišel Ivanišević/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

[1] Izgleda, po novome, da više ni Srbina ne možeš istući

Normalno je premlaćivati Srbe u zemlji u kojoj i predsjednica sudjeluje u blaćenju i hajkama

[2] Škalamera pušten iz pritvora, navijači sada ljutiti na medije

[3] ‘Turisti iz Srbije idu u RH više nego što želi Dačić!’

[4] Naslovnice Večernjeg lista – 31. kolovoza 2019.

[5] Što Srbi doista misle o tenku ispred Zvezdina stadiona? Odgovori će vas iznenaditi

[6] Čelnik Zvezde: Kome smeta tenk? Trebamo svi staviti šljemove i voziti se u tenku

[7] Heroj Zvezde: Hrvatska i Srbija su mi u srcu, na traktoru smo bježali iz Knina

[8] Igrač Zvezde ispričao kako je ’95. napustio Knin i otišao u Srbiju: ‘Svi su ginuli’

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)