Papa Franjo u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji od 5. do 7. svibnja ove godine

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

 

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je program apostolskog pohoda pape Franje Republici Bugarskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji od 5. do 7. svibnja ove godine. U Bugarskoj će posjetiti Sofiju i Rakovski a u Makedoniji glavni grad Skopje.

Papa na 28. apostolsko putovanje u svome pontifikatu kreće u nedjelju 5. svibnja u 7 sati ujutro. Dolazak u međunarodnu zračnu luku glavnoga grada Bugarske Sofiju, prvo odredište svoga trodnevnog apostolskog pohoda, predviđen je u 10 sati. Nakon službenog dočeka uslijedit će susret s Predsjednikom Vlade u Governmental Lounge zračne luke a zatim u Predsjedničkoj palači s bugarskim Predsjednikom. Nakon toga na Trgu Atanas Burov susrest će se s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog tijela. Tom prigodom Papa će održati svoj prvi govor u sklopu svog apostolskog pohoda Bugarskoj koje se održava pod geslom „Pacem in terris“ (Mir na zemlji).

Papa će zatim posjetiti patrijarha i Sveti Sinod Bugarske pravoslavne crkve. Susret će se održati na Trgu Svetog Sinoda. Slijedi privatni posjet katedrali Svetog Aleksandra Nevskog gdje će se Papa pomoliti pred moćima svetih Ćirila i Metoda. Po završetku svoga posjeta katedrali Papa će predvoditi molitvu Anđeo Gospodnji na Trgu ispred katedrale.

U popodnevnim satima prvog dana pohoda, u 16.30 sati, Papa će predvoditi misu na Trgu Kneza Aleksandra na kojoj će održati homiliju.

Drugog dana pohoda Bugarskoj u ponedjeljak 6. svibnja Papa će posjetiti grad Rakovski. Ondje će najprije posjetiti izbjeglički logor. U 9.30 sati u crkvi Presvetog Srca slavit će se misa Prve pričesti na kojoj će Papa održati homiliju. Slijedi ručak s bugarskim biskupima u samostanu sestara franjevki a potom susret s katoličkom zajednicom u crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Rakovskom kojom prigodom će Papa održati prigodni govor. Nakon mise Papa će se zrakoplovom vratiti u Sofiju gdje će u 17.15 sati na Trgu Nezavisimost glavnoga grada Bugarske predvoditi Molitvu za mir u nazočnosti predstavnika različitih vjeroispovijesti u Bugarskoj.

U utorak 7. svibnja Papa će u jutarnjim satima otputovati zrakoplovom iz Sofije za Skopje, glavni grad Makedonije, drugo odredište svoga apostolskog pohoda. Geslo Papina pohoda Makedoniji je „Ne boj se, malo stado“. Papin dolazak u zračnu luku u Skopju predviđen je za 8.15 sati. Svečanost dobrodošlice Svetome Ocu bit će upriličena u Predsjedničkoj palači gdje će se Papa susresti s makedonskim premijerom, predsjednikom i predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora. Tom prigodom Papa će održati svoj prvi govor u sklopu svog jednodnevnog apostolskog pohoda Makedoniji.

Nakon toga posjetit će Memorijalni centar Majke Terezije u kojem će se okupiti vjerske vođe u toj zemlji te se susresti sa siromašnima. Tom prigodom Papa će predvoditi molitvu s okupljenima. Slijedi zatim misa na Trgu Makedonija na kojoj će Papa održati prigodnu homiliju. Nakon ručka na programu je ekumenski i međureligijski susret s mladima u Pastoralnom centru gdje će Papa održati govor. Nakon susreta s mladima u katedrali u Skopju susrest će se sa svećenicima, njihovom rodbinom i redovnicima kojima će se Sveti Otac također obratiti prigodnim govorom. To je ujedno i posljednja točka Papinog apostolskog putovanja u Bugarsku i Republiku Sjevernu Makedoniju. Oproštajna svečanost će se održati oko 18 sati u međunarodnoj zračnoj luci u Skopju iz koje će Papa zrakoplovom poletjeti za Rim u 18.30 sati. Dolazak u rimsku međunarodnu zračnu luku Ciampino je predviđen za 20.30 sati.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori