ZOVKO: Novac EU umjesto međunarodnoj upravi usmjeriti ka BiH

Vrijeme:2 min, 14 sec

Europska parlamentarka Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo potezom Europske unije koja je odlučila smanjiti izdvajanja na financiranje Ureda visokog predstavnika u BiH te povećanjem izdvajanja za potrebe institucija ove zemlje.

Kako je objavljeno prije nekoliko dana, Europska unija je, u odnosu na razdoblje 2017. – 2018., smanjila proračun za pet posto, rekao je Hahn, odgovarajući na jedno od zastupničkih pitanja i dodao da je to već trend. Europski povjerenik kazao je da je EU najveći pojedinačni donator i osigurava 54 posto u ukupnim prihodima OHR-a.

EU je za rad OHR-a izdvojio 2,75 milijuna eura tijekom 2019. godine. Među najvećim donatorima OHR-a su i SAD, ali i Turska…

Bez odgovornosti

Zastupnica Zovko ističe da je dolaskom u Europski parlament bila zabrinuta što je međunarodna birokracija toliko dobro plaćena za jako slabe ili nikakve rezultate, što je posve suprotno od očekivanja da se BiH pomogne u integriranju s Unijom.

“Moju zabrinutost izazvala je činjenica i otkriće da se ta sredstva koriste za financiranje visokih plaća međunarodnih dužnosnika OHR-a koji godinama drže status quo u samoj zemlji te bez ikakve osobne odgovornosti za načinjene krize nepromišljenim nametanjem različitih rješenja na štetu hrvatskog naroda, koja su kasnije odbačena na Ustavnom sudu, i dalje crpe sredstva bez odgovornosti”, rekla je Zovko za Večernji list.

Objasnila je da se moraju naučiti lekcije iz “promašenih poteza tzv. međunarodne zajednice koja je u prošlosti, osim domaćih aktera, takvim potezima, kasnije osporenima na Ustavnom sudu, dovela samu zemlju u poziciju ‘bolesnika na granici s EU’ od kojeg i EU i SAD ne očekuju skori napredak, a za izlječenje se ne trude tražiti uzrok bolesti.

“Mislim da je tu umjesto ‘kamenih spavača’ prijeko potreban dr. House koji bi počeo od početka i tražio uzrok krize koja je zemlju polarizirala na dvama vladajućim trendovima unitarizma i separatizma te oslabila integrativni i spajajući treći čimbenik koji je jedino moguć kao srednji put između dvaju ekstrema”, navela je eurozastupnica Zovko. Po njezinim riječima, reakcija europskog povjerenika za proširenje i je za pozdraviti.

Naučene lekcije

“Drago mi je da je povjerenik Hahn odgovorio na moje pitanje i poduzeo korake u tom smjeru. Ostaje nam u predstojećem razdoblju utvrđivanje ‘naučenih lekcija’ i razmatranje transparentnosti utrošenih sredstava”, dodala je.

Objasnila je da je za BiH od ključnog značaja napraviti iskorak i provesti ozbiljnije reforme koje bi je trajno stabilizirale i omogućile dogovor ovdašnjih zajednica.

“I dalje se zalažem za ispravljanje napravljenih grešaka na temelju dosadašnjeg iskustva kojim bi se razmotrila učinkovitost politike Europske komisije i State Departmenta prema BiH koji je započela Međunarodna krizna skupina svojim izlaznim izvješćem iz 2015. Stabilnost i izdrživost ove države glavni je vanjskopolitički interes RH”, rekla je Zovko.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)