“TREĆI KANAL”Bošnjačka je sramota to što Hrvati u BiH nemaju kanal na svom jeziku

Vrijeme:4 min, 0 sec

 

 

Prema poznatoj teoriji retrovizora koja govori o “medijskom kanibalizmu” – nijedan “novi” medij nije poništio – uništio prethodni medij. Ipak, ne znači da nekad neće.

 

Kad je televizija kao medij u pitanju evidentno je da ona mora napraviti neke pomake i promjene kako bi opstala jer joj internet prijeti uništenjem. Primjerice, ukoliko se dogodio neki masovan požar, fotografije i amaterski i/ili profsionalni video-snimci obišli su sve moguće portale već nekoliko trenutaka nakon toga. To nas dovodi do zaključka da nitko o tome neće gledati u središnjem dnevniku ili bilo kojim dnevnim vijestima nekoliko sati poslije.

Televizija kao medij jednostavno se mora specijalizirati i ozbiljne medijske kuće to već čine.

U mnogo toga je Bosna i Hercegovina izuzetak u usporedbi s drugim državama, no ovdje nije. Naime, i nju je “zakačio” ovaj televizijski problem, odnosno, problem Javnog servisa koji je u mnogim državama nefunkcionalan.

Kad je BHRT i naš Javni servis u pitanju, osim klasičnih i teških problema funkcioniranja ističe se i problem onoga što zovemo kolokvijalno TV kanal na hrvatskom jeziku.

Podsjetimo, radi se o tome da se na Javnom servisu ustupi dovoljno prostora da se isprati ono što se događalo na području naše zemlje gdje je hrvatki jezik dominantan i da to bude učinjeno na hrvatskom jeziku. Političke, ekonomske, kulturne i druge stvari od važnosti za bh Hrvate. Ne zvuči strašno, zar ne?

Bošnjačke stranke ne priznaju problem i ne nude rješenje

Bošnjačke stranke nekoliko puta do sada su bile protiv svakog zakona koji bi uredio i tako i spasio cijeli Javni servis a nikada nisu ponudile svoje rješenje. Prije točno godinu dana u HD Herceg Stjepana Kosače u Mostaru održan je okrugli stol na ovu temu. Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) pokrenuo je temu okruglog stola pod nazivom “Zašto nam (ne) treba treći kanal.”

Na istoj su gostovala poznata imena koja se bave ovom temom. Duška Jurišić s FTV-a, novinar portala Dnevnik.ba a tada još ravnatelj HRT KISS-a Tvrtko Milović, predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić, Ivan Vukoja iz IDPI-a i kolumnist portala Dnevnik.ba Vuk Bačanović. Zaključci s tribine mogu se svesti na ustavno natkrovljujući princip konstitutivnosti koji je na tribini spominjao Vukoja, a spominje se i u HNS-ovom prijedlogu zakona koji je kasnije bio na razmatranju u Parlamentu.

O kanalu na hrvatskom jeziku morat će se očitovati svi

Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda PS BiH, na naš upit o tome zašto se priča o kanalu na hrvatskom jeziku dovede na dnevni red samo u određenim terminima ističe sljedeće:

“Sviđalo se to nekima ili ne, priča o kanalu na hrvatskom jeziku će biti na dnevnom redu u Parlamenutu i o njoj će se morati očitovati svi. Na prošloj sjednici je povučen prijedlog Zakona Hrvatskog narodnog sabora s dnevnog reda jer je bilo nekih primjedbi od kolega iz reda srpkog naroda, a one su tehničke prirode.”, navodi Karamatić za Dnevnik.ba i dodaje da očekuje podršku za prijedlog zakona iz reda bošnjačkog i srpskog naroda.

Hrvatski tv kanal, bošnjačka sramota

“Kolege iz reda srpskog naroda će nam dati podršku obzirom da nema većih smetnji izuzev tehničkih poteškoća koje će biti otklonjene, a očekujem isto i od kolega iz reda bošnjačkog naroda obzirom na to da nisu imali nikakve primjedbe. Bošnjačka je sramota to što Hrvati u BiH nemaju kanal na svom jeziku. Ukoliko ne podrže, to će bit još jedna njihova sramota i morat će podići pretplatu u Elektroprivredi BiH, većinskim bošnjačkim područjima na 70 maraka kako bi spasili ovaj i ovakav posrnuli Javni servis.

Za Dnevnik.ba je o ovoj temi progovorila i dugogodišnja novinarka i urednica Hloverka Novak Srzić. Ona drži da problema s tim kanalom ne bi trebalo biti:

“O ovoj temi sam govorila mnogo puta, naravno da sam “za” kanal na hrvatskom jeziku. Barem s tim ne bi trebalo biti problema jer to ne bi ugrožavalo nikog.”, smatra Novak Srzići dodaje: “Na taj način bi se se problem nejednakosti jednog od tri konstitutivna naroda smanjio. Za mene osobno je dobra vijest i to da će HRT otvoriti dopisništva u Mostaru i Sarajevu i pokrenuti peti kanal i time baram pokušati umanjiti manjkavosti Javnog RTV sustava u BiH.”, kaže Novak Srzić za Dnevnik.ba

Naša TV je dobar primjer

“Kad je u pitanju hrvatski korpus u Bosni i Hercegovini moram istaknuti kako je primjer Naše TV dobar pokazatelj djelomične informativne pokrivenosti za područje Hercegovine. Iako komercijalna i lokalna, televizija je to na hrvatskom jeziku.” – zaključuje naša sugovornica.

Kanal na hrvatskom jeziku je pravo Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ukoliko i prihvatimo činjenicu da RTRS i FTV nisu bošnjački, odnosno, srpski kanali, Hrvati i dalje imaju pravo tražiti kanal na svom jeziku. Unatoč problemima i pričama o kraju televizije kao medija koji smo spomenuli na početku teksta.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

6 thoughts on ““TREĆI KANAL”Bošnjačka je sramota to što Hrvati u BiH nemaju kanal na svom jeziku

  1. Bošnjačko-unitarna klika,nikada neće dati suglasnost za kanal na Hrvatskom jeziku,osim ako ih na to netko ne prisili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)