Katastrofa : Hrvatska izgubila na sudu u Švicarskoj, ništa od poništaja arbitraže, još mora masno platiti

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništaj arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, doznaje N1.

I ne samo to, Hrvatskoj je odredio plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova, ali i još 250 tisuća franaka troškova druge strane, javlja N1.

U travnju se već ovaj sud oglasio i to kada je odbio paralelni zahtjev Hrvatske za odgodu pravorijeka dok se ne odluči o ovoj tužbi

Devet je mjeseci prošlo od poteza Hrvatske za koji su mnogi stručnjaci odmah upozoravali da ima male izglede za uspjeh.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u siječnju da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

“Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika koje smo angažirali zatražila poništaj arbitraže”, izjavio je tada premijer Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska zatražila poništaj spomenute arbitraže.

Plenković je ocijenio kako je riječ o “vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati”.

Na pitanje novinara koji su to procesni razlozi, Plenković je spomenuo kako je riječ o “određenim aspektima koji se tiču sastava suda, prava saslušanja i nekih detalja koji u ovome trenutku nisu bitni za javnost”, piše N1.

Hrvatska danas/ http://hrvatska-danas.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)