IN MEMORIAM: HRVATSKI VITEZ ANTE ŠAŠKOR

Vrijeme:2 min, 12 sec

Geslom «Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što» živio je pok. Šaškor i dao je sebe za Hrvatsku.

Stožerni brigadir Ante Šaškor-Brada rođen je 1953. godine u selu Čišla, u drevnoj poljičkoj kneževini, gdje je i živio sa suprugom i troje djece. Na početku srpske agresije pok. Šaškor dragovoljno pristupa pričuvnom sastavu IX. Policijske postaje u Omišu, a osnutkom ZNG-a 1991. godine odlazi u 4. gardijsku brigadu gdje obnaša dužnost dozapovjednika , a potom i zapovjednika bojne.

Formiranjem specijalnih postrojbi Glavnog stožera kojima zapovijeda general Ante Roso i gdje su bili mnogi drugi iskusni ratnici i legionari, pok. Šaškor postaje zapovjednikom bojne «Alfa» gdje ostaje do prosinca 1992. kada prelazi u specijalnu postrojbu GSHV bojnu «Zrinski» kojom tada zapovijeda pukovnik Miljenko Filipović s kojim pok. Šaškor dijeli ratni put do svoje pogiblje.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Odlukom pok. predsjednika Tuđmana od 25. veljače 1994. godine ustrojen je «Prvi hrvatski gardijski Zbor» u čijem sastavu djeluje borbena postrojba «Prvi hrvatski gardijski Zdrug» a u čiji sastav ulazi i bojna «Zrinski». Brigadir Šaškor postaje Načelnik Stožera, dozapovjednik Zdruga, jedne od najelitnijih borbenih postroji hrvatskih snaga koja je u svim osloboditeljskim akcijama imala u pravilu i najteže zadaće.

Pokojnog Šaškora pamte u Livnu, Čelebiću, Kupresu, Maslenici, Novigradu gdje je sa svojom bojnom «Zrinski» spasio Novigrad od ponovnog pada u neprijateljske ruke, Ravnim Kotarima, Prozoru, Jablanici, Mostaru, Okučanima, Obrovcu, Šipovu i Kninu (akcija o kojoj se malo zna u javnosti; 1.HGZ izveo je padobranski desant duboko u neprijateljsko zaleđe, razbivši postrojbe «Martićevaca» te je bio prethodnica gardijskim brigadama). Pamte ga njegovi suborci kao plemenita čovjeka, prijatelja, pravog vojnika i zapovjednika za kojeg je samo vrijedilo geslo «za mnom», a pamte ga i neprijatelji po tome što ni jednu bitku izgubio nije.

I na samom kraju rata u završnim operacijama hrvatskih snaga «Maestral 95» 12. rujna 1995. godine brigadir Šaškor daje svoj život na oltar Domovine, na planini Vitorog oslobađajući prometnicu koja povezuje Jajce i Šipovo.

Pokojni brigadir Šaškor odlikovan je «Redom Nikole Šubića Zrinskog», «Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana», «Spomenicom domovinskog rata», «Spomenicom domovinske zahvalnosti», medaljama «Bljesak» i «Oluja», te «Medaljom za iznimne pothvate».

Geslom «Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što» živio je pok. Šaškor i dao je sebe za Hrvatsku.

Ove godine održan je 17. memorijalni turnir u skeetu u čast Ante Šakora Brade.

 

 

 

 

 

Ostat će upamćen poslijednji ispraćaj u rodnim Čišlama i suze koje nitko nije mogao skriti, suze za njegovim odlaskom, suze ponosa, ljubavi i poštovanja prema čovjeku, prijatelju , heroju i legendi, brigadiru pobjedničke vojske Anti Šaškoru – Bradi.

 

Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)