Prkačin priznao da je ploča u Jasenovcu namjerna provokacija

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Prkačin u emisiji Osječke televizije ‘Karte na stol’

 

Nekadašnji HOS-ovac Ante Prkačin gostovao je u emisiji Osječke televizije ‘Karte na stol’, koju vodi Goran Flauder.

Bivši saborski zastupnik, ratni zapovjednik i general HOS-a te general Armije BiH, oglasio se o posljednjim Ploča HOSdogađajima u Jasenovcu i premještanju HOS-ove ploče u Novsku.

“Ja sam bio na otkrivanju ploče HOS-a”, rekao je Prkačin, “a sada nisam bio, jer su u međuvremenu počele manipulacije. To mi se nije svidjelo”.

“Koliko je momaka od njih poginulo u Jasenovcu, koliko ih je rodom iz Jasenovca?” upitao je Prkačin, misleći na jedanaestoricu poginulih vojnika HOS-a.

“Vrlo malo”, odgovorio je na vlastito pitanje. Na voditeljev upit koliko mladića od spomenute jedanestorice je poginulo baš u Jasenovcu, Prkačin je odvratio: “Dvojica”.

Na sljedeće voditeljevo pitanje zašto je onda ta spomen-ploča postavljena baš u Jasenovcu, Prkačin je odgovorio da je to zato “da se nekoga malo isprovocira”.

“Ja bih bio puno sretniji da smo otvorili znanstvenu raspravu o ustaško-partizanskom pokretu”, dodao je, “ali ja sam imao svoju računicu, Đapić svoju, Boro Barišić skupa s njim svoju”.

Prkačin je zatim ustvrdio kako mu se sada, kad su se stvari zakuhale, otvorila prilika da u javnosti progovori o tome HOS plocakako su Hrvati u Drugom svjetskom ratu imali dvije vojske. “Zajednička osobina jedne i druge, ustaške i partizanske, je hrabrost i junaštvo – i tu mislim na hrvatske partizane – zajednička osobina im je i što su činili zločine i jedni i drugi. Po mojim saznanjima, partizani barem deseterostruko više i deseterostruko okrutnije”, rekao je.

“Razlika je samo u tome što su ustaše bili hrvatski domoljubi, a partizani nacionalni izdajnici”, zaključio je Prkačin, kritizirajući Zvonka Kusića, Antu Nazora i Zlatka Hasanbegovića koji to u svojim nedavnim javnim istupima nisu tako formulirali.

Govoreći o postupcima premijera Andreja Plenkovića, Prkačin je ustvrdio kako je cijeli slučaj oko HOS-ove ploče Plenkvić“velika podvala aktualnom premijeru – on je doveden, naš narod kaže, k’o pečen jarac, međutim genijalno se iz toga izvukao”.

“Možda je i vrijeme učinilo svoje”, nastavio je. “Možda je i to faktor koji mu je koristio, išao na ruku, može biti da je taktizirao, na rješenje išao tamo negdje pred kraj meča, a ne na početku; ne vrijedi na početku ići na nokaut. Ovako nisu pobijedili ni jedni ni drugi, Hrvatska se malo osramotila, a Plenković je pokazao da budalama zapravo drži i jedne i druge, i svoje saveznike u Vladi i ove moje nesretnike, što je i u pravu”, zaključio je Prkačin.

Osvrćući se na izvore pozdrava “Za dom spremni”, Prkačin je istaknuo kako su ga ustaše možda i uzeli iz povelje Petra Krešimira IV. ili predsmrtne izjave Petra Zrinskog, ali kako su ga oni, HOS-ovci, uzeli od ustaša.

Što je još Ante Prkačin govorio o HOS-u, pravašima i drugim aktualnostima, može se pogledati u emisiji.

P. S. Vrijedi se prisjetiti kako su na otkrivanju ploče u Jasenovcu u dvanaestom mjesecu prošle godine bili Ante Đapić, Miroslav Rožić, Ante Prkačin i Pere Ćorić. Poznavajući političko djelovanje nekih od njih trebali bi se i dodatno zapitati zašto je ploča postavljena baš u Jasenovcu i koji je cilj takve političke provokacije.

hkv.hr/ http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

4 thoughts on “Prkačin priznao da je ploča u Jasenovcu namjerna provokacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)