Šiljeg: Odlukom o vojnoj pomoći Ukrajini u SAD-u pobijedila demokracija

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Američki Kongres ipak je prelomio – paket vojne pomoći od 95 milijardi dolara odobren je Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Više od 60 milijardi namijenjeno je Kijevu i ukrajinskim obrambenim snagama koje mjesecima uzmiču pred žestokim udarima ruske agresije. Umirovljeni general HV-a Željko Šiljeg rekao je kako je Amerika ovom odlukom, odnosno zakonom, spasila prvo sebe, pa onda situaciju u Ukrajini i na kraju demokratski poredak u Europi i SAD-u.

– Pomoć nije stigla prekasno, ono što bode u oči je broj zastupnika u Zastupničkom domu američkog kongresa koji su glasovali za, a s druge strane bode u oči koliko je to novca. To je precizno 60 milijardi i 840 milijuna dolara. Uz ono sve što je vojnog i humanitarnog karaktera, ugrađen je i mehanizam od 26 milijuna dolara za nadzor potrošnje toga novca. A sve u svemu kada pogledamo, ljudi pomisle da je težište na politici kada je geopolitika u pitanju. Geopolitika je sigurnosno pitanje. I ovo je pitanje sigurnosti SAD-a. U Americi je pobijedio razum i demokracija s tim da je ovo pitanje podignuto na državnu razinu nacionalne sigurnosti SAD-a jer se radi o zakonu, rekao je Šiljeg u emisiji “Studio 4”.

Dodaje kako navedeni novac nije samo za ovu godinu. Zakon ide u Senat i onda predsjedniku SAD-a na potpis. Dugoročna, svakogodišnja pomoć obvezna je od strane Sjedinjenih SAD-a Ukrajini, objašnjava.

Dodao je kako Ukrajinci ne uzmiču i da se bore na način na koji znaju.

– Ništa posebno strateški se nije dogodilo u posljednja dva tjedna u Ukrajini. Ali, postoje i borbene radnje povlačenja i izvlačenja iz određenih područja koja su nepovoljna za branitelja da bi se sačuvalo ljudstvo. Ja sam uvjeren i znam kako Ukrajinci vrlo mudro čuvaju ljude dok ne dođe određena tehničko-materijalna pomoć, rekao je i dodao kako s druge strane, Rusi nemaju nosače aviona, ali imaju nosače novca koji su duboko prodrli u EU, cijelu Europu i u SAD svojim novcem, kako bi oslabili i spriječili obranu Ukrajine.

– Ukrajinci imaju štete u infrastrukturi, imaju štete u ljudskim životima što je još važnije. Naravno da bi bilo puno manje toga da je pomoć stigla ranije. Međutim, sučeljavali su se posebni interesi i posebna mišljenja o tome kako, što i koliko i našlo se rješenje koje u ovom slučaju sada mijenja situaciju u kompletnom smislu, rekao je Šiljeg.

Napomenuo je kako je Rusija prekršila memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine, kojim su Rusija, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo garantirali i jamčili nepovredivost granica i samostalnost Ukrajine.

– U taj memorandum nije ugrađen mehanizam kako spriječiti ako neko bude kršio taj memorandum i normalno, Rusija je to iskoristila, kazao je.

U ovom trenutku najvažnije je stabilizirati bojišnicu

Rekao je kako je najvažnije u ovom trenutku stabilizirati samu bojišnicu i stanje u Ukrajini.

– Mislim da sami Ukrajinci moraju donijeti odluke što će napraviti. Kada je u pitanju bilo kakva mirovna konferencija, ona Ukrajincima može koristiti samo u slučaju da dobije na određenom vremenu, rekao je.

Rekao je kako je Amerika ovom odlukom, odnosno zakonom spasila prvo sebe, pa onda situaciju u Ukrajini, pa onda demokratski poredak u Europi i SAD-u.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)