Lacković: DP je otvoren za razgovore sa svima; Paus: Bliži smo lijevoj vladi

Vrijeme:4 min, 16 sec

 

Na pitanje tko je bliže sastavljanju vlade, relativni izborni pobjednik HDZ ili SDP-ova koalicija Rijeke pravde teško je prognozirati. 

Željko Lacković, nezavisni zastupnik na listi Domovinskog pokreta, osvojio je 4425 preferencijskih glasova.

–  Velik je to broj za jednu malu sredinu, koja je birala čovjeka koji će ih zastupati imenom i prezimenom. Uz to smo još bili u četvrtoj, a do sada smo bili u drugoj izbornoj jedinici. Dva velika izazova, ali rezultat je potvrdio da se i sa šestog mjesta može ući u Hrvatski sabor. Gospodin Mario Radić i ja, kao dva zastupnika koji su ušli s koalicijske liste Domovinskog pokreta smo izborili saborski mandat, rekao je Lacković u emisiji “Studio 4”.

Naglasio je kako je došlo do velike ideološke polarizacije nakon što se u izbornu utrku uključio predsjednik Milanoviću.

– Svatko tko je mislio da može proći, bez obzira na jaku podršku sa terena, a da se ne udruži, krivo je mislio i zbog toga je jedan veliki broj glasova propao. Oni koji su se udružili su napravili dobar rezultat. Kada se želi napraviti dobar rezultat, treba staviti neke stvari na drugo mjesto, dodao je.

Lacković je naglasio da ostaje uz Domovinski pokret jer bi “sve drugo bilo pogrešno”.

– Moji birači očekuju da ja postignem rezultat i ispunim obećanja koje sam dao u predizbornoj utrci. Ja to ne mogu raditi kao pojedinac, nas 13 držimo čvrsto blok i vjerujem da niti jedna opcija ne može niti zamisliti sastavljanje većine u Hrvatskom saboru bez Domovinskog pokreta i mene nezavisnog, istaknuo je.

Lacković: Znamo da pregovori neće ići lako i jednostavno

Lacković je rekao kako je klub zastupnika izabrao pregovarački tim u kojem su Penava, Radić i dva tajnika. Lacković je zadužen za jedan segment pregovora s drugim partnerima.

– Bitno je da se formaliziraju teme koje će biti na stolu. Znamo da neće pregovori ići lako i jednostavno. Vidjet ćemo koliko će biti spremnosti na popuštanje s drugih strana. Mi smo otvoreni za pregovore na obadvije strane i tu neće biti zapreke oko postizanja onih politika koje su u fokusu predizbornih obećanja Domovinskog pokreta.

Naglasio je da se u ponedjeljak održava Predsjedništvo Domovinskog pokreta nakon čega počinju pregovori. Uvjeren je da će se dogovor postići.

– Kontakti su sastavni dio pregovaranja. DP je otvoren na pregovore sa svim opcijama. Očekuje se da i druge opcije korektno i konkretno pristupe razgovorima, naglasio je.

Cilj je sastavljanje Vlade i normalno funkcioniranje sustava, a ne ponavljanje izbora, naglasio je Lacković komentirajući pozive Možemo i Mosta u antiHDZ koaliciju.

– Predsjedništvo DP-a dalo je jasne odgovore na pozive. Treba vidjeti kod sastavljanja vlade koje su političke snage dobile povjerenje građana, koje mogu prevaliti veći dio svog ideološkog korpusa jer sve je moguće, ali mora se posložiti taj međusobni odnos, a oni koji pozivaju mislim da ga nisu spremni niti u manjoj mjeri mijenjati od onog što imaju zacrtano u svojim ideološkim postavkama, rekao je Lacković.

Lacković: Vjerujem da će DP ostati kompaktan

Vjeruje da će Domovinski pokret ostati kompaktan jer će s više zastupnika biti i lakše postizanje ciljeva.

– Ne vidim prostor za udaljavanje, osim gospodina Kolakušića koji je kao koalicijski partner odmah napustio tu jednu poziciju. Ja sam jasno rekao da ostajem uz DP i vjerujem da ćemo ostvariti značajnije rezultate od proklamiranih upravo na toj činjenici, istaknuo je.

Paus: Nismo zadovoljni rezultatima

Dalibor Paus, predsjednik IDS-a, rekao je kako ne mogu biti zadovoljni rezultatima parlamentarnih izbora jer su osvojili dva mandata, u odnosu na tri mandata koja su imali dosad.

– IDS je ostvario svoj cilj da ima dva saborska zastupnika IDS-a u Saboru, međutim, kolega Vasilić iz PGS-a nije prošao za samo 79 glasova. Dosta je tu i objektivnih razloga zbog čega je tome tako. Jedan je snažna polarizacija biračkoga tijela gdje se glasalo za ili protiv desnoga, odnosno lijevoga, a drugi je takozvani gerrymandering, odnosno krojenje izbornih jedinica. Podsjetit ću da je u osmoj izbornoj jedinici napravljena Olegova krpica, dakle dodani su Novi Vinodulski i Bakar gdje je HDZ jak, maknuti su Matulji gdje su lijeve opcije bitno jače, rekao je Paus istaknuvši da se krojenje izbornih jedinica pokazalo presudnim i za HDZ, ali i za IDS-ovu koaliciju.

Paus: Čini mi se da će doći do formiranja koalicije s desnog spektra

Paus je rekao da je njegov mandat na raspolaganju, a o njegovoj sudbini odlučit će tijela stranke.

Kazao je kako su bliži razgovoru s lijevim opcijama.

– S nama je uvijek bila formirana lijeva vlada, nikada desna i tako će i ostati, poručio je.

Zasad nije bilo službenih razgovora o uvjetima potencijalne podrške lijevom formiranju Sabora i vlade.

– Mi ćemo kroz ovaj tjedan formirati pregovarački tim. Kada se dogovore osnovni smjerovi, mi možemo eventualno dati podršku lijevoj vladi. No čini mi se da će doći do fomiranja koalicije s desnog spektra jer je tamo manje aktera i veća je ideološka bliskost, to su više manje ljudi koji su u nekom trenutku bili unutar HDZ-a ili podržavaju HDZ, rekao je Paus.

S obzirom na to da slijede izbori za Europski parlament, Paus vjeruje da si HDZ neće dopustiti da proces formiranja vlade i parlamentarne većine predugo traje.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)