SAD očekuju iranski raketni napad na Izrael u idućim danima

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Nakon prošlotjednog izraelskog zračnog napada na iransko veleposlanstvo u Damasku u kojem je u potpunosti razorena zgrada konzulata u kompleksu veleposlanstva (Izrael službeno nije preuzeo odgovornost za napad) Iran je najavio svoj oštar odgovor, ne precizirajući kakav će on biti i kada će se dogoditi.

S druge pak strane, Sjedinjene Države i njihovi saveznici tvrde da je iranski osvetnički udar na vojne i vladine ciljeve u Izraelu neizbježan, o čemu piše američki Bloomberg pozivajući se na svoje izvore.

Oni smatraju kako bi do napada moglo doći idućih dana i da bi se u tu svrhu mogli koristiti iranski precizni projektili. Američki dužnosnici pomažu Izraelu u razmjeni obavještajnih podataka o ovoj temi.

Američki portal Axios, pozivajući se na dvojicu izraelskih dužnosnika, izvijestio je da će načelnik Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM), general Michael Kurilla, posjetiti Izrael u četvrtak kako bi koordinirao akcije u slučaju mogućeg napada iz Irana.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s japanskim premijerom Fumiom Kishidom najavio spremnost učiniti sve kako bi zaštitio Izrael u svjetlu upozorenja Irana nakon napada na njegov konzulat u Damasku. Izraelski ministar obrane Yoav Galant obećao je da će odgovoriti “vrlo brzo” s “odlučnim akcijama napada” u slučaju napada bilo koje države.

Meter o opasnoj eskalaciji: SAD u stanju pripravnosti! Što će učiniti Iran nakon izraelskog napada

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)