Istraživanje: Podosta birača u SAD-u neodlučno, Kennedy uzima nešto glasova i Trumpu i Bidenu

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Predsjednik SAD-a Joe Biden ima marginalnu prednost od jedan posto u odnosu na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pokazalo je novo istraživanje Reutersa i Ipsosa. Oko 39 posto glasača reklo je da bi glasovalo za Bidena, a 38 za Trumpa, izvijestio je radio Glas Amerike. Rezultate anketa, kao što se otkrivalo naknadnim provjerama, treba uzimati s velikim oprezom.

 

Mnogi su i dalje neodlučni za koga bi glasovali. Oko 11 posto kaže da bi glasovalo za trećeg kandidata, pet posto da uopće ne bi glasovalo, a sedam posto kaže da ne znaju za koga će ili su odbili o tome se izjasniti.

Budući da birači nisu oduševljeni ni Trumpom ni Bidenom, ova anketa pokazala je da nezavisni, treći kandidat Robert F. Kennedy ima 15 posto potpore registriranih birača, što je pad sa 17 posto iz januara.

Procjenjuje se da bi Kennedy mogao odvući dio glasača i Bidenu i Trumpu. U slučaju da su samo njih dvojica izbor, 50 posto registriranih birača glasovalo za Bidena, a 48 za Trumpa.

Rezultati ove ankete, provedene širom SAD-a, pokazuju da će trka između dvojice kandidata biti jako tijesna.

Trump ima marginalnu prednost u odnosu na sve ispitanike, dok Biden vodi među ispitanicima koji su registrirani za glasovanje – što se smatra važnim jer je veća vjerojatnost da se oni pojave na biralištima u studenomu. Na izbore 2020. izašlo je samo dvije trećine onih koji imaju pravo glasa.

U sedam država koje su 2020. odlučile izbore i mogu biti ključne ponovno, Trump vodi sa 40 posto u odnosu na Bidenovih 37 posto kod registriranih glasača. Iako ankete provedene na nacionalnoj razini daju bolji signal za koga bi Amerikanci mogli glasovati, mali broj kompetitivnih država zapravo odlučuje izbore.

Nikki Hayley povukla se iz kampanje, Mitch McConnell podupro je Trumpovu kandidaturu.

I Trump i Biden osigurali su dovoljan broj delegata da budu i formalno izabrani kao kandidati svojih stranaka.

Trump je iz trke prethodno izbacio jedinu suparnicu u stranci Nikki Haley. Svega 37 posto birača koji su glasovali za nju kažu da bi glasovali za Trumpa, a 16 posto kaže da će glasovati za Bidena. Ostatak od 47 posto kaže da će glasovati za nekog trećeg ili neće glasovati uopće.

Poslije kontroverzne presude vrhovnog suda u Alabami da se zaleđeni embriji tretiraju kao djeca, istraživanje je pokazalo da je četvrtina ispitanika suglasna s tom odlukom, a 57 posto ne podupire ju.

U anketi Reutersa i Ipsosa sudjelovalo je 4.094 ispitanika, od kojih su 3.356 registrirani glasači.

 

Glas Amerike/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)