U Izraelu se protive stavljanju u isti kontekst holokausta i genocida te upućuju na antisemitizam u BiH

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

ČASOPIS MIDA, BLIZAK VLADAJUĆIM STAJALIŠTIMA, KRITIZIRA

Muslimansko-židovsku mirovnu inicijativu potpisanu u Srebrenici u cilju promicanja međusobnog razumijevanja i dijaloga između tih dviju vjerskih zajednica u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta nisu u Izraelu dočekali s osobitim simpatijama upravo zbog prijetvornosti potpisnika. Izraelski online časopis MIDA, koji se identificira s klasičnim i konzervativnim liberalizmom i nacionalno-liberalnom desnicom te korespondira sa stajalištima vlasti u toj zemlju, u osvrtu novinara Eldada Baka najprije problematizira format u kojemu je potpisan taj dokument.

Navodi se kako je Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji se obilježava 27. siječnja, obilježen Bosni i Hercegovini na “zagonetan” način. U gradu Srebrenici, gdje su srbijanske snage ubile oko 8000 Bošnjaka na kraju građanskog rata, u događaju koji su Međunarodni kazneni sud i Međunarodni sud pravde definirali kao genocid, uspostavljena je muslimansko-židovska Inicijativa za mir i sjećanje,objavio je Večernji list BiH.

Suradnici Nijemaca

Inicijatori inicijative su glavni muftija BiH Husein Kavazović i židovski odvjetnik iz New Yorka Menachem Rosensaft, bivši visoki član Svjetskog židovskog kongresa. Osnivački dokument Međuvjerske inicijative otvara se na sljedeći način: “U svijetu u kojem holokaust i bosanski genocid još uvijek odjekuju, sudionici Inicijative za mir i sjećanje u Srebrenici okupljaju se kako bi utrli put pomirenju, uzajamnom poštovanju i aktivnoj izgradnji mira. Naš put vođen je načelima dijaloga koji se nastavlja među nama čak i u najtežim vremenima, svjetionik naše zajedničke predanosti budućnosti u kojoj razumijevanje i suživot nadvladavaju mržnju, strah i rat”. Ovaj potez prenijeli su gotovo svi svjetski mediji – od najuglednijih američkih tiskovina i agencija. No, autor Bak problematizira taj dokument navodeći kako se ne mogu uspoređivati “holokaust i pokolj u Srebrenici kao temelj za pokretanje dijaloga, pa tako i zbog usporedbe antisemitizma i islamofobije i drugih predrasuda, bez ikakve potrebne razlike”. – Holokaust više nije bio ratni zločin u građanskom ratu u kojem su sve strane počinile zločine, kao što se dogodilo u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, već sustavni genocid nad Židovima posvuda. U Srebrenici su uglavnom muškarci ubijeni u kontekstu građanskog rata. Nijemci i njihovi saveznici ubili su svakog Židova koji im je pao u ruke, bez obzira na dob ili spol – navodi on. Objašnjava kako je antisemitizam mržnja prema Židovima na pseudoakademskoj rasnoj osnovi. Islamofobija je strah od islama. Koliko je muslimana ubijeno zbog islamofobije, a ne u građanskim ratovima i nacionalnim sukobima? A koliko je Židova ubijeno zbog antisemitizma? A o kojem “povezivanju povijesti” dokument govori u kontekstu holokausta? – pita se autor. On objašnjava kako su se upravo bosanski muslimani borili zajedno s Nijemcima u Drugom svjetskom ratu. Albanci su učinili isto, ali za razliku od muslimana, spasili su Židove od istrebljenja, dok su bosanski muslimani većim dijelom doprinijeli holokaustu, djelomično inspiriranim jeruzalemskim muftijom Haj Aminom al-Husseinijem. Oni koji su spašavali Židove bili su usamljeni. Većina bosanskog židovstva je ubijena u logorima za istrebljenje. Nepotrebno je reći da su nežidovi masakrirali muslimane u Srebrenici.

Slijede režim

Kao primjer odnosa prema Židovima u BiH danas navodi priopćenje objavljeno koncem listopada nakon sastanka predsjedatelja Vijeća bosanskih intelektualaca Amira Zlatara i visokog člana male židovske zajednice Vladimira Anderlea, koji je na čelu židovskog kulturnog središta u Sarajevu. Prvo je Zlatar pozvao bosanski narod da napravi jasnu razliku između “vojno-političkog establišmenta Države Izrael” i cjelokupnog židovskog naroda. Anderle, koji se u intervjuima za medije redovito obrušava na Izrael, nije zabilježio nikakvu suzdržanost. Nazvao je rat željeznih mačeva “neciviliziranim ratom”. Pozvao je na hitan prekid vatre u Gazi i usporedio stanje u Pojasu Gaze s građanskim ratom u BiH. Eldar Bak posve neprimjerenim ocjenjuje uspoređivanje rata u Gazi i Sarajeva. Zaključio je kako su se židovske zajednice u muslimanskim zemljama općenito prisiljene uskladiti s režimskom politikom prema Izraelu. Većina židovske zajednice u Sarajevu surađuje s protuizraelskom linijom establišmenta bosanskih muslimana, navodi MIDA,objavio je Večernji list BiH.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)