SDA HNŽ izrazio podršku izgradnji Interkulturnog centra ‘Mevlana’ u Mostaru

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Županijska organizacija Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanske županije izrazila je “punu podršku izgradnji Interkulturnog centra Mevlana u Mostaru”.

Iz ŽO SDA smatraju kako ovaj projekt u svom nazivu i ideji “promovira vrijednosti kulturno-civilizacijskog naslijeđa, poštivanja različitosti i multikulturalnosti, mira i sigurnosti, kao i temeljna prava i slobode, što predstavlja osnove Europske unije.”

“Opredijeljenost za europske integracije kojima teže predstavnici svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini najjednostavnije se mogu iskazati i dokazati u Mostaru. I to upravo u vrijeme kada BiH treba napraviti reforme koje bi omogućile otvaranje pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji”, navode u priopćenju.

Zatražili su od Grada Mostara da svojim primjerom “isključi sve oblike paralelizama i isključivosti”.

“Smatramo da jedan od osnovnih postulata Mostara mora biti povezivanje, a ne ograničavanje bilo kojeg naroda u realizaciji potreba i nepobitnih prava koja imaju. Istrajavat ćemo na jednakopravnosti, početnoj europskoj vrijednosti koja ne smije biti uskraćena nikome”, kazali su iz ŽO SDA.

Podsjetili su da je osnovna ideja europske uprave u Mostaru nakon prestanka sukoba bila upravo da Središnja zona u svojoj osnovi mora biti mjesto susreta svih naroda, interaktivno multikulturalno mjesto koje će biti nukleus daljeg razvoja grada.

“Zbog toga Gradska uprava Mostara projekt Interkulturnog centra Mevlana treba shvatiti kao kompromisno rješenje Islamske zajednice Mostara, te treba ponuditi rješenje Središnje zone grada koje uključuje sve narode koji žive u Mostaru na jednakim osnovama”, zaključili su u priopćenju.

Grad Mostar oštro osudio provokativno postavljanje table o izgradnji “Interkulturnog centra” uz zgradu HNK

hms.ba / Hrvatsko nebo