Šefovi zapadnih diplomacija napali Rusiju na summitu G20 zbog njene invazije na Ukrajinu

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Zapadni ministri vanjskih poslova iz grupe G20 koja se sastala u Brazilu, od srijede, napali su Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu dok je to slušao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, priopćile su diplomate.

– Rusija mora biti primorana platiti za svoju agresiju – kazao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron na zatvorenoj sjednici, priopćiosaopćio je njegov ured.

Slične komentare iznijeli su i najviši diplomati iz Sjedinjenih Država, Australije, Kanade, Njemačke, Italije, Francuske i Norveške prvog dana dvodnevnog sastanka.

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide izjavio je novinarima da je Lavrov mirno odgovorao na Cameronove primjedbe “skupom alternativnih činjenica” o zbivanjima u Ukrajini.

Lavrov nije razgovarao s novinarima. Rusko opravdanje njene “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, koja je počela prije dvije godine, u početku je bila “denacifikacija” Ukrajine. Nedavno je Moskva naglasila da se treba braniti od zapadne agresije.

Sastanak je zakazan za pripremu dnevnog reda za summit šefova država G20 u studenom. Na summitu u rujnu prošle godine, čelnici G20 usvojili su deklaraciju kojom je izbjegnuto osuđivanje Rusije zbog rata u Ukrajini, ali su pozvali sve države da ne koriste silu za zauzimanje teritorije.

Cameron je takođe komentirao smrt disidenta Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru prošlog tjedna.

Eide je rekao da je sjednica G20 u Riju bila fokusirana uglavnom na sukobe u Gazi i Ukrajini.

– Moramo podržati Ukrajinu dok se ne pojavi kao slobodna i neovisna suverena zemlja bez tuđe vojske na njenom tlu – kazao je norveški ministar na sastanku.

Eide je izjavio da su se ministri koji su govorili na sastanku složili s potrebom za dvodržavnim rješenjem na Bliskom istoku, ali nije bilo konsenzusa o tome kako to postići.

Brazil, ovogodišnji predsjedajući G20, otvorio je sastanak ministara vanjskih poslova, okrivljujući Ujedinjene nacije i druga multinacionalna tijela što nisu zaustavili sukobe u kojima ginu nevini ljudi.

Ministar vanjskih poslova Mauro Vieira pozvao je na “duboku reformu” globalnog upravljanja kao glavni prioritet Brazila ove godine.

– Multilateralne institucije nisu adekvatno opremljene da se nose s trenutnim izazovima, što pokazuje neprihvatljiva paraliza Vijeća sigurnosti u odnosu na tekuće sukobe – izjavio je Vieira na sastanku.

– To stanje neaktivnosti rezultira gubitkom nevinih života – rekao je on.

Američki državni tajnik Antony Blinken susreo se s brazilskim predsjednikom Luizom Ignaciom Lula da Silvom u Braziliji na putu do sastanka u Riju i izrazio je podršku brazilskoj agendi kako bi globalno upravljanje postalo djelotvornije.

Šef američke diplomacije razgovarao je o izraelskom ratu u Gazi s Lulom u jeku diplomatske prepirke nakon što je brazilski čelnik uporedio izraelski rat s nacističkim genocidom tijekom Drugog svjetskog rata.

Luline optužbe prošlog tjedna za zločine Izraela u Gazi izazvale su diplomatsku krizu, s izraelskim ukorom i brazilskim opozivom njihovog veleposlanika u Tel Avivu, prenosi Reuters.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)