Featured Video Play Icon

Jesmo li spremni za pregovore s Europskom unijom?

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Još uvijek je neizvjesno hoće li vlasti do kraja mjeseca uraditi posljednje korake kako bismo u ožujku dobili zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. A ako se to dogodi tek tada kreće zahtjevan proces pregovaranja. Kakva je procedura i koliko je BiH spremna za taj proces, provjerio je naš Goran Kutle.

Dok polako ulazimo u posljednje dane veljače, vlasti nastoje završiti i izglasati potrebne reformske zakone, ali rješenje se trenutno još ne nalazi. Ali, ako se rješenja nađu i ako onda u ožujku dobijemo zeleno svijetlo Europske komisije, formalno bi pregovori započeli s prvom međuvladinom konferencijom na ministarskoj razini, gdje bi EU zastupao predsjedatelj Vijeća Europske unije.

Na konferenciji bi se iznijeli opći stavovi, nakon čega sam proces pregovora ima nekoliko faza, od čega su prve dvije najvažnije.

“U prvoj fazi nakon ovog formalnog prvog dijela, tzv. fazi screeninga, analizira se usklađenost sa pravnim naslijeđem Europske unije za svako od 35 pregovaračkih poglavlja. Taj proces obično po iskustvima drugih zemalja traje oko godinu dana. Nakon analitičkog pregleda, Vijeće Europske unije donosi odluku o otvaranju samih pregovora, navodi profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Elmir Sadiković u izjavi za RTV HB.

Profesor Sadiković dodaje kako Bosni i Hercegovini na ruku ide revidirana metodologija proširenja, s obzirom da su zemlje kandidatkinje do 2020. godine otvarale poglavlje po poglavlje.

Iluzorno je očekivati kako će BiH odmah po otvaranju pristupnih pregovora ubrzano krenuti ka Europskoj uniji, ali taj korak bi bio iznimno važan za unutarnju stabilnost zemlje i dao bi poticaj za daljnje reforme. Građani očekuju blage pomake prema naprijed ako BiH otvori pregovore.

Ako otvorimo pregovore, za sam pregovarački proces vlasti će morati puno uraditi i na obuci više stotina ljudi iz svih sfera, jer trenutno kadrovsko stanje u institucijama nije ni blizu potrebnog.

Nakon što smo 2016. godine podnijeli zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, 2022. godine dobili smo status kandidata. Sada je važno prijeći idući korak, a to je otvaranje pristupnih pregovora. Vremena je sve manje, a prilika je to koja se neće zadugo opet pružiti.

 

rtv-hb.com / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)