Grlić Radman/”Čović ima našu potporu.” Na dogovor o plinovodu poziva i premijer FBiH Nikšić

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

NAKON PROZIVKI AMERIČKIH DIPLOMATA O PLINOVODU, IZ ZAGREBA STIGAO JASAN ODGOVOR

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da se ne može prijetnjama sankcijama i pritiscima realizirati projekt plinskog povezivanja Hrvatske i BiH, dok je čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić izrazio vjeru da je moguće razriješiti ovaj prijepor nastao zbog različitih pogleda tko treba graditi i nadzirati projekt Južne plinske interkonekcije, piše Večernji list BiH.

Grlić Radman je za vrijeme jučerašnjeg posjeta Ljubuškom ponovio potporu čelniku bosanskohercegovačkih Hrvata Draganu Čoviću, kojega administracija SAD-a optužuje da blokira izgradnju novoga plinovoda čijom bi izgradnjom Bosna i Hercegovina diverzificirala opskrbu ovim energentom. – Tu treba dati prostora za razgovore i pregovore, a nikako pritiscima i prijetnjama sankcijama. To ne vodi dobrome rješenju – rekao je Grlić Radman u Ljubuškom odgovarajući na upit o kritikama koje je nekoliko američkih diplomata uputilo predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću.

Bez prijetnji

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju James O’Brien nedavno je spočitao Čoviću da blokira izgradnju Južne plinske interkonekcije BiH s Hrvatskom jer taj projekt uvjetuje uspostavom tvrtke “koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist”. Prethodno je o tome ministra Grlića Radmana u pismu izvijestio i američki državni tajnik Antony Blinken. Hrvatski šef diplomacije naveo je kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije od zajedničkog interesa Republike Hrvatske, SAD-a i BiH kako bi se isključila ovisnost o ruskome plinu. – To ne može biti unilateralno pitanje. Ne može je biti bez Hrvatske. Hrvatska je čvor i zainteresirana je za energetsku neovisnost. Sa SAD-om, koji su naši saveznici i strateški partneri, dijelimo ista razmišljanja oko krajnjeg cilja, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu – dodao je ministar vanjskih i europskih poslova. On je, međutim, naveo kako o načinu upravljanja projektom Južne plinske interkonekcije kroz BiH treba razgovarati s predstavnicima bh. Hrvata i pronaći rješenje. HDZ BiH je nedavno predložio zakon kojim se inzistira da plinsko povezivanje Hrvatske i BiH vodi kompanija čije bi sjedište bilo u Mostaru te da kasnije upravlja tim plinovodom. Američka pak strana inzistira na tome da taj posao pripadne BH-Gasu, tvrtki sa sjedištem u Sarajevu. Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska podupire čelnika Hrvatskog narodnog sabora BiH te da je novoimenovanoj veleposlanici SAD-a u Zagrebu iznio stajališta Republike Hrvatske oko plinske interkonekcije.

Podružnica u Mostaru

– Dragan Čović ima naše povjerenje jer je legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda. On je predstavnik HNS-a, tijela sastavljenog od 15 hrvatskih stranaka. Vidjeli smo po izjavama da je gospodin Dragan Čović pokazao spremnost na suradnju. Nijedna upućena riječ nije bila loša ili pogrešna. Tu treba pronaći prostora za daljnji razgovor – rekao je. Projekt plinskog povezivanja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske trebao bi se realizirati tako da BiH dobije plinsku opskrbu novim pravcem preko LNG terminala. Trenutačno je za BiH aktualan samo jedan plinovod, i to onaj koji dolazi Turskim tokom, zajedničkim projektom Gazproma i Turske. Premijer FBiH i čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić uvjeren je da je moguće razriješiti prijepor oko plinovoda. – Kada je u pitanju stav SDP-a, rekao bih “trojke”, pa čak i međunarodne zajednice, jako smo raspoloženi da unutar BH-Gasa napravimo podružnicu, dio kompanije koja će imati sjedište u Mostaru i koja bi vodila računa o tome. Ali smatramo da nam ne trebaju dvije kompanije koje bi se u ovome trenutku time bavile. Oko svega ostalog nemamo nikakve dvojbe ni spora, pa se nadam da ćemo uskoro riješiti taj problem – rekao je Nikšić.
Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)