ESTONIJA/Rusija se priprema za vojnu konfrontaciju sa Zapadom

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Rusija se priprema za vojnu konfrontaciju sa Zapadom u sljedećem desetljeću i moglo bi je odvratiti kontra nagomilavanje oružanih snaga, priopćila je danas estonska vanjskopolitička obavještajna služba.

Sve veći broj zapadnih dužnosnika upozorava na vojnu prijetnju od Rusije zemljama duž istočnog krila NATO-a, pozivajući Europu da se pripremi ponovnim naoružavanjem.

Šef obavještajne službe kazao je da je procjena zasnovana na ruskim planovima da udvostruči broj snaga stacioniranih duž njene granice s članicama NATO-a Finskom i baltičkim državama Estonijom, Litvanijom i Latvijom.

– Rusija je odabrala put koji je dugoročna konfrontacija, i Kremlj vjerojatno predviđa mogući sukob s NATO-m u narednih desetak godina – rekao je Kaupo Rosin novinarima prilikom objavljivanja izvještaja o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti Estonije.

– Vojni napad Rusije malo je vjerojatan u kratkom roku – rekao je on, dijelom zato što Rusija mora zadržati trupe u Ukrajini, i bio bi malo vjerojatan ako bi se gomilanje snaga nastavilo u Europi.

– Ako nismo spremni, vjerojatnoća ruskog vojnog napada bila bi mnogo veća nego bez ikakvih priprema – dodao je Rosin.

Estonija i druge baltičke države povećale su svoju vojnu potrošnju na više od dva posto vrijednosti svojih ekonomija nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, a NATO saveznici su povećali svoje prisustvo u tim zemljama.

Njemačka planira imati 4.800 vojnika spremnih za borbu u regiji do 2027. godine, u svom prvom stalnom stranom raspoređivanju nakon Drugog svjetskog rata, a Rosin je kazao da se NATO i njegovi saveznici kreću u pravom smjeru kako bi se suprotstavili ruskoj prijetnji.

Rosin ne očekuje ruski prodor u Ukrajinu prije njenih predsjedničkih izbora u ožujku, jer bi za postizanje tog cilja trebalo mobilizirati znatno više vojnika.

Govoreći o komentarima američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da neće braniti saveznike koji ne troše dovoljno na obranu, Rosin je rekao: “Takve izjave nikada nisu od pomoći.”

– Sposobnost Rusije da osigura streljivo svojim vojnicima i dalje nadmašuje ukrajinsku, a osim ako se podrška Zapada ne održi ili poveća, malo je vjerojatno da će Ukrajina moći promijeniti situaciju na bojnom polju – dodao je on, prenosi Reuters.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)