Američki Senat odobrio prijedlog zakona o pomoći Ukrajini

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Zelenski: To je odluka koju ne samo mi, nego su i mnogi drugi ljudi, osobito u Europi čekali

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je demokratima i republikancima nakon što je američki Senat izglasovao paket zakona koji uključuje 60 milijardi dolara potpore Ukrajini. zelenski U poslijepodnevnom obraćanju, Zelenski je rekao da je američki Senat odobrio prvi korak za koji je Ukrajina jako puno radila, javljaju ukrajinski mediji.

„To je odluka koju ne samo mi, nego su i mnogi drugi ljudi, osobito u Europi čekali. Svijet očekuje od američkoga vodstva da nastavi biti snažno i pomaže u zaštiti života i očuvanju slobode. To stvarno daje povjerenje i motivaciju“, rekao je Zelenski, dodavši kako očekuje sličnu odluku i Zastupničkoga doma američkoga Kongresa. Uvjeren je da će demokracija sigurno opstati.

„Ovo je bio prvi korak, slijedi glasovanje u Zastupničkom domu, tamošnjih kongresmena. Očekujemo pozitivnu odluku. Vjerujemo da će Amerika i dalje ostati lider“, naglasio je.

Prijedlog zakona koji objedinjuje pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u američkom Senatu podržalo je 70 senatora od potrebnih 60. Protiv je glasovalo 29 senatora. Prijedlog zakona sada će biti dostavljen Zastupničkom domu (donjem domu Kongresa). US SenateKako javlja NBC News, u Senatu su za taj zakon, osim demokrata, glasovali i neki republikanci, njih 22 dali su glasove za zakon.

Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer rekao je nakon glasovanja kako će odluka Senata natjerati ruskoga predsjednika Vladimira Putina da „zažali zbog dana kada je doveo u pitanje odlučnost Amerike“.

„Šaljemo i jasnu dvostranačku poruku našim saveznicima u NATO-u. S ovom snažnom dvostranačkom potporom koju smo dobili u Senatu, vjerujem ako predsjednik Mike Johnson iznese zakon pred Zastupnički dom, dobit će podjednako snažnu dvostranačku podršku“, rekao je Schumer.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zatražila je još u listopadu 2023. od Kongresa dodatnu pomoć Ukrajini u iznosu od oko 60 milijarda dolara. Zahtjev je uključivao međunarodni paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan. Republikanci u Kongresu SAD-a nisu podržavali taj zahtjev, tražeći da se najprije riješe unutarnji problemi SAD-a koji su nastali na južnoj granici s Meksikom zbog masovnoga priljeva ilegalnih migranata.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)