BIDENOVO MENTALNO ZDRAVLJE ZABRINJAVAJUĆE/Htio dokazati da ima dobro pamćenje, pa se ponovo izblamirao

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Američki predsjednik Joseph Biden odlučio se obratiti naciji samo nekoliko sati nakon što je posebni tužitelj Ministarstva pravosuđa objavio zapanjujuće izvješće u kojem se dovodi u pitanje mentalno stanje aktualnog američkog predsjednika, piše Sky News.

Posebno tužiteljstvo ocijenilo je da predsjednik Biden – najmoćniji čovjek na svijetu – ima toliko “maglovito” i “loše” pamćenje da se ne može sjetiti kada je bio potpredsjednik ili kada mu je umro vlastiti sin. Biden je bio ljut i jasno je shvatio da izvješće dovodi njegovu budućnost u golemu opasnost.

U 20 sati se popeo na podij kako bi ponovo preuzeo kontrolu u svoje ruke. Umjesto toga, nastao je kaos. Unatoč povicima okupljenih medija, više puta je inzistirao da je u formi, sposoban, da ima kontrolu i da nema problema s pamćenjem.

Izvješće ima više od 200 stranica

Pitanja su se nizala. Nakon nekoliko minuta, odlučio je zaključiti obraćanje i počeo se udaljavati. Ali tada se bez nekog posebnog razloga počeo vraćati za govornicu kako bi odgovorio na pitanje o Gazi. I tada je sve krenulo po zlu.

Potkopavajući sve što je upravo rekao, zamijenio je predsjednike Egipta i Meksika. “Predsjednik Meksika, Al-Sisi, nije želio otvoriti prolaz u Gazu kako bi omogućio ulazak humanitarnog materijala”, kazao je.

Na više od 200 stranica, posebni tužitelj Robert Hur objasnio je zašto se predsjednik neće suočiti s optužbama za posjedovanje povjerljivih dokumenata nakon odlaska s dužnosti potpredsjednika. Izvješće u biti zaključuje da bi osuda bila malo vjerojatna jer bi ga porota vidjela kao “dobronamjernog, starijeg čovjeka sa slabim pamćenjem”.

“Pamćenje gospodina Bidena bilo je značajno ograničeno, kako tijekom njegovih snimljenih intervjua s piscem 2017., tako i u njegovom intervjuu s našim uredom 2023…. Nije se sjećao kada je bio potpredsjednik”, navodi se u izvješću.

Glasnogovornik ga pokušao opravdati

“Nije se sjećao, čak ni približno, kada je njegov sin Beau umro. I sjećanje mu se činilo maglovitim kada je opisivao raspravu o Afganistanu koja mu je nekoć bila tako važna”, dodaje se. Izvješće je zabrinjavajuće po američkog predsjednika.

“Mnogi ljudi, izabrani dužnosnici…ponekad znaju reći nešto pogrešno”, branio ga je njegov glasnogovornik, nakon tri gafa u proteklih nekoliko dana. Prvo je pomiješao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s njegovim prethodnikom od prije tri desetljeća, Francoisom Mitterrandom.

U utorak se nije mogao sjetiti imena Hamas dok je razgovarao o ratu u Gazi, a jučer je pobrkao bivšu njemačku kancelarku Merkel s njezinim prethodnikom Helmutom Kohlom. Sve će to staviti Bidena i njegove najbliže pod snažan pritisak zbog odluke da se ponovo kandidira.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)