KONAKOVIĆ/Izmjene Izbornog zakona kakve traži HDZ ćemo prihvatiti samo ako su u okviru ustavnih reformi

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da vladajuće stranke na državnoj razini sada imaju konačan cilj, jer se za nekoliko tjedana donosi povjesna odluka o otvaranju ili neotvaranju pregovora o pristupanju BiH Europskoj uniji.

Naglasio je da su predstavnici vladajućih stranaka jučer na sastanku u Parlamentarnoj skupštini BiH pokazali više interesa o toj temi nego na ranijim sastancima.

– Čini mi se da cjelokupan pritisak u nekoj mjeri budi svijest u ovoj završnici. Nadam se da ćemo korektno do kraja realizirati jučerašnji razgovor – poručio je danas Konaković, nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Izvještaj o napretku BiH na europskom putu očekuje se na sjednici Europskog vijeća u ožujku. Ta je sjednica od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, koja treba postići reforme u zakonodavstvu, a što se prije svega odnosi na zakon o sukobu interesa, zakon o spriječavanju pranja novca i financiranju terorizma i zakon o sudovima. Osim ovih uvjeta, neophodno je obaviti pripreme kako bi se imao adekvatan i unaprijeđen izborni proces.

Konaković je kazao da je Europska unija jasno poručila da će BiH odgovor za početak pregovora pronaći u usvajanju zakona o sukobu interesa, sprečavanju pranja novca, sudovima i Frontexu (Agencija za europsku graničnu i obalsku stražu).

Kaže da nije euforičan, ali je zadovoljan te da radne grupe već danas razgovaraju o detaljima oko kojih se slažu ili ne slažu.

– Nakon toga će nam predstaviti finalne dokumente, vjerovatno s nekoliko crvenih točaka oko kojih se neće dogovoriti i oko kojih će konačnu odluku morati donijeti politički lider – istaknuo je.

Govoreći o zakonu o sudovima, Konaković je kazao da su veoma pažljivi u vezi nadležnosti Apelacijskog vijeća te grada u kojem će ono biti smješteno, dok je u vezi izmjene Izbornog zakona BiH bitan dio koji se tiče integriteta izbora.

Pojasnio je da HDZ insistira da se u okviru tehničke izmjene Izbornog zakona riješi i pitanje člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda te dodao da će oni pristati na to samo ukoliko se to pitanje riješi u okviru ustavnih reformi.

Tvrdi da za usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca nema nikakvih zadrški te je podsjetio da je Predsjedništvo jučer podržalo pokretanje pregovora s Frontexom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori