FOTO-VIDEO/U Županji uprizoren narodni običaj iz doba Vojne krajine “Vuk i bule”.Običaj je to koji je ostao sačuvan u narodnoj predaji, a seže još u vrijeme Austro-Ugarske kada su hrabri graničari čuvali granicu na Savi.

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Mlade Slavonke oživjele su običaj iz vremena Vojne krajine kada su graničari branili Županju. Djevojke su se odjenule u bule, a snaše u vuka.

Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Tomislav” iz Županje na gradskim su ulicama upriličili prikaz narodnog običaja iz doba Vojne krajine – “Vuk i bule”. Običaj je to koji je ostao sačuvan u narodnoj predaji, a seže još u vrijeme Austro-Ugarske kada su hrabri graničari čuvali granicu na Savi.

Vrat im krase dukati, a glave bogato vezene marame, no lijepe snaše lice su sakrile gustom čipkom.

– Da me Turčini ne bi odveli sa sobom, da bi se sačuvala, rekla je Klara Svirčević, KUD “Tomislav” Županja.

– Pokušavali su oteti naše cure, naše ljepotice i one su skrivale svoju ljepotu da ne bi bile ukradene i prevedene preko granice, ali naši sereženi su bili jači i vratili su te cure, dodala je Marija Svirčević, KUD “Tomislav” Županja.

FOTO-KUD “Tomislav” Županja

Mlade Slavonke oživjele su običaj iz vremena Vojne krajine kada su graničari branili Županju. Djevojke su se odjenule u bule, a snaše u vuka.

Vukovi koji su prelazili zaleđenu rijeku Savu nekoć su bili strah i trepet.

Danas zajedno s bulama plešu i pjevaju u lude pokladne dane. Prošli su ulicama Županje i u dvorišta ulazili unatrag.

FOTO-KUD “Tomislav” Županja

– Pjevamo pjesmu koja se zove “Nejaković konja jaše”. Tu zapravo pjevamo o jednom momku Nejakoviću na konju, unatraške ulazimo kako bi zapravo pokazali repove koje imamo, a koji su nam odozada, rekla je Lea Marija Kobaš, KUD “Tomislav” Županja za HRT-VIDEO.

Domaćini su ih danas častili i darivali.

FOTO-KUD “Tomislav” Županja

– Trebamo to raditi, čuvati i prenositi na mlade članove da se te stvari nikada ne zaborave, istaknula je Anica Baturina, Županja.

FOTO-KUD “Tomislav” Županja

Bule i vukovi zajedno su pjesmom – tjerali zimu.

[57. Šokačko sijelo, Pokladni ophod “Vuk i bule”]
•Naši Tomislavci su prošle godine nakon više od 80 godina izveli pokladni ophod “Vuk i bule” ulicama grada. Prema zapisima se posljednji put u Županji izveo davne 1941. godine. Želja da ponovno preraste u običaj i da se nastavi njegovanje tradicije toga kraja, već se duže vrijeme spominjala u našem KUD-u gdje su naši Tomislavci vratili običaj i uspješno proveli ideju u djelo. U samome ophodu način izvedbe je kretanje unazad. Hrabrost djevojaka i žena prepoznaje se po šibi koju nosi jedna od njih. Snaše su spremljene u “vuka” koji je prepoznatljiv po tome što je rubina podignuta u tzv. “rep” za razliku od djevojaka koje su odjevene u “bule” te im je lice prekriveno.✨
domoljubni.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)