Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije, oporba prisegnula u predvorju, Vučiću poručili da je “šef mafije”

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

U Beogradu je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije na kojoj su uz zvižduke oporbe potvrđeni mandati zastupnika novog skupštinskog saziva.

Zastupnici oporbe su na početku sjednice prosvjedovali zbog izbornih nepravilnosti, tako što su ustali i podigli transparente na kojima je između ostalog pisalo “Izbori su pokradeni” , “Kosovo je Srbija”, kao i fotografijom Aleksandra Vučića na kojoj piše “Šef mafije”.

Na balkonu skupštine zastupnice vlasti raširile su transparent “Dosovske lopuže, ponovo biste da pljačkate Srbiju”, dok ostali zastupnici vlasti držali transparente na kojima su prikazani grafikoni ekonomskog rasta i rezultata aktualne vlasti.

Oporbena koalicija “Srbija protiv nasilja”, nastala na valu prosvjeda nakon dva masovna ubojstva u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i dva sela nadomak Beograda u svibnju prošle godine, optužuje vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz Republike Srpske u BiH, te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušili izbornu volju u Beogradu.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima, održanim 17. prosinca, izborna povjerenstva su proglasila pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke koja će u Skupštini Srbije s koalicijskim partnerima imati apsolutnu većinu.

Na zlouporabe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni promatrači čije se službeno izvješće očekuje, a u Beogradu su nakon izbora počeli prosvjedi sa zahtjevom za poništenje i ponavljanje izbora, prekinuti u vrijeme blagdana pravoslavnog Božića.

Zbog tvrdnji o izbornoj krađi zastupnici s liste “Srbija protiv nasilja” su prisegu položili u predvorju parlamenta a ne u dvorani.

Prvoj sjednici predsjedavao je najstariji zastupnik, matematičar Stojan Radenović s liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije stati”, a njemu u radu pomagali su četvoro najmlađih zastupnika i glavni tajnik srbijanske Skupštine.

U nastavku prve sjednice, koja ne mora biti istog dana, zastupnici bi trebali izabrati predsjednika skupštine, potpredsjednike, imenovati glavnog tajnika, izabrati članove radnih tijela kao i članove stalnih parlamentarnih izaslanstava u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu, najviše zastupnika imat će izborna lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije stati” koja je osvojila 129 mandata, koalicija “Srbija protiv nasilja” osvojila je 65 mandata, izborna lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 18, a po 13 zastupnika imat će “Nada za Srbiju” i lista “Mi – glas iz naroda”.

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imat će izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste “Politička borba Albanaca se nastavlja” i Ruske stranke, podsjeća Beta. Skupština Srbije inače ima 250 zastupnika.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)