Dogovor iz Laktaša je mrtav, što sad?

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Dogovor čelnika vladajuće koalicije iz Laktaša je definitivno politički mrtav. Iako je lider SDP BiH Nermin Nikšić u objavi na Facebooku potvrdio vjerodostojnost sporazuma koji je procurio u medije, netom nakon njegovog postizanja, čelnik NIP-a Elmedin Konaković, očito uplašen optužbi iz SDFA tabora i njihovih medijskih trabanata da su “izdali i prodali državu Čoviću i Dodiku na Dodikovom privatnom imanju u Bakincima” ustuknuo je, negirajući da je u Laktašima bilo što dogovoreno, tvrdeći kako je ono što je u medijima objavljeno samo “popis nečijih želja”.

Još je, međutim, postojala šansa da se preliminarni dogovor HDZ BiH, SNSD i Trojke finalizira i potpiše, a onda su uslijedile izjave američkog veleposlanstva da se sveobuhvatna izmjena Izbornog zakonodavstva ne može provesti bez promijene Ustava a potom i pomoćnika američkog državnog tajnika Jamesa O’Briena da nije vrijeme za odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, koje su Laktaški sporazum definitivno sahranile.

I što sad, kada je preostalo manje od mjesec dana do ocjene Europske komisije, a potom i Europskog vijeća o tome je li BiH ispunila potrebne uvijete za početak pregovora o članstvu u EU.

Usvajanje Zakona o sukobu interesa, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorističkih aktivnosti, te Zakona o Apelacijskom sudu i potpisivanje sporazuma s Frontexom, vjerojatno bi bilo dovoljno za briselsko zeleno svjetlo. No, pitanje je hoće li Dodik pristati da se u Parlamentu BiH usvoji i jedan od spomenutih zakona, ako se ne prihvati i Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa odlazak stranih sudaca. Nepoznanica je i može li HDZ BiH prihvatiti da se nakon 18 godina gaženja ustavnih prava Hrvata da biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, rješavanje ovog pitanja ponovo po tisućiti put odlaže.Oba ova zakona bila su dio paketa iz Laktaša.

Vrlo je dakle moguće da je s miniranjem dogovora iz Laktaša, minirana i šansa da BiH krene naprijed prema otvaranju pristupnih pregovora, a to će značiti da će europski vlak ponovo proći pored nas a mi ćemo u stanici za Bruxelles ostati još najmanje sljedećih godinu dana. Jer, nakon ožujka kreće kampanja za europske parlamentarne izbore, a nakon njih trebat će još bar godinu dana da se konstituira nova europska zakonodavna i izvršna vlast.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)