SAD čvrsto podržava suverenitet, teritorijalni integritet i višenacionalni karakter, kao i put BiH u NATO

Vrijeme:3 min, 34 sec

 

O’Brien, kojega se smatra jednim od tvoraca Daytonskog mirovnog sporazuma, susreo se najprije s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom, zatim s članovima Predsjedništva BiH te predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Američki dužnosnici su u pravoj vojno-diplomatskoj misiji u BiH posljednja dva dana uputili poruke koje se razumijevaju tako da drugi međunarodni akteri nemaju što tražiti, odnosno pokušati destabilizirati ovu zemlju, dok je pak dijelu domaćih političkih dužnosnika očitana “lekcija” oko pitanja u kojima se američki interesi ne podudaraju, piše Večernji list BiH.

Iako u posve odvojenim posjetima, očito se tajming dolaska pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju Jamesa O’Briena, ali i najvišeg vojnog dužnosnika NATO-a admirala Roba Bauera te diplomatskih predstavnika zemalja članica Sjevernoatlantskoga saveza Sarajevu pomno podudario.

O’Brien, kojega se smatra jednim od tvoraca Daytonskog mirovnog sporazuma, susreo se najprije s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom, kojega je podržao te ga ohrabrio za nametanje odluka korištenjem bonnskih ovlasti, čak iako je on dao naznaku da je spreman privremeno se skloniti ustranu kako bi otvorio prostor domaćim političarima za reforme.

Bio sam u Daytonu

Razgovarao je i s članovima Predsjedništva BiH te predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, nakon čega je održao govor na Fakultetu političkih znanosti sarajevskog sveučilišta. Tom je prigodom iskazao potporu jedinstvu zemlje i njezinu višenacionalnom karakteru. Najviše je vremena posvetio potezima vlasti Republike Srpske i njihova čelnika Milorada Dodika, a kritizirao je i čelnike HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog Južne plinske interkonekcije i podjele Mostara, kao i čelnika SDA Bakira Izetbegovića, iako ga nije spomenuo imenom.

– Da budem potpuno jasan po ovom pitanju, SAD čvrsto podržava suverenitet, teritorijalni integritet i višenacionalni karakter BiH. Pozivi na stvaranje novih granica ili promjenu međunarodno priznatih granica, pokušaji da se potpiruje i slavi etničko i nacionalističko nasilje, nepoštivanje ključnih institucija, poput Ustavnog suda, predstavljaju antidaytonsko, neustavno i opasno djelovanje. Odgovorit ćemo na antidaytonsko i neustavno djelovanje i nećemo dopustiti da maligni akteri dijele državu – rekao je O’Brien. Priznao je kako je Dayton stvorio kompliciranu strukturu vlasti s mnogo mogućnosti za blokadu inicijativa, ali je također pokazao kako dalje.

– On predviđa da se zajednički rješavaju nesuglasice kroz daytonski sustav, ne izvan njega, ili prijetnjom da se napusti taj proces. Dayton jasno kaže da je budućnost BiH u Europi i da će država evoluirati koliko je potrebno kako bi se to dogodilo. Proces izgradnje države koji je uslijedio nakon potpisivanja Daytona i koji je s vremenom rezultirao reformama državne strukture u BiH uvijek je bio i ostaje dio Daytona. U Ustavu se također ponovljeno navodi da će se svi dužnosnici i institucije u BiH pridržavati europskih standarda i međunarodnog prava u sklopu službenih dužnosti. To je struktura i tkivo Ustava i svaki dužnosnik koji sugerira da postoji neka druga zakonska osnova odstupa od Daytona. Ja znam. Bio sam u Daytonu. Ja sam bio pravnik koji je radio sa stranama u Daytonu kada se sporazum pisao – istaknuo je. Pri tome je kritizirao i sporazum koji su postigli politički dužnosnici u BiH oko približavanja zemlje Europskoj uniji, nazivajući ga manjkavim, ali je istodobno ustvrdio da SAD podupire put prema EU.

Kritika dogovora o EU

– SAD je uvijek želio integraciju zapadnog Balkana u euroatlantske institucije i u euroatlantsku budućnost. EU je najavio namjeru otvoriti pristupne pregovore s devet zemalja. Kao što je predsjednica EK Von der Leyen kazala prošloga tjedna, ožujak je ključan za BiH jer će tada Europsko vijeće odlučivati je li BiH spremna za sljedeći korak. SAD u potpunosti podržava integraciju BiH u euroatlantske institucije, uključujući EU – istaknuo je američki diplomat. Naveo je i kako je Mostar podijeljen grad, a krivnju za to ponovno je adresirao na Čovića.

Kako je priopćeno nakon sastanka s predsjedateljicom Krišto, ona je američkom dužnosniku rekla kako je jedini način za iskorak BiH dogovor domaćih političara. Prema njezinu mišljenju, najvažnije je pitanje sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja podrazumijeva i provedbu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i provedbu svih presuda Europskoga suda za ljudska prava. Zaključila je kako se politika kojoj pripada zalaže za jačanje institucija BiH, poštivanje Ustava te jednakopravnost triju konstitutivnih naroda te svih drugih građana u BiH te kako vjeruje da će odgovornost i dijalog političkih predstavnika u institucijama vlasti BiH rezultirati njihovim jačanjem, a nametanje bilo kakvih odluka vodi u suprotnom smjeru.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)